DomovNaši krajiFOTO: Mediteranski vrt tudi v Bertokih

FOTO: Mediteranski vrt tudi v Bertokih

Naši krajiTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj sta Mestna občina Koper in KZ Agraria Koper odprla drugega od treh mediteranskih vrtov na območju koprske občine, ki bodo delovali kot učni didaktični centri za ohranjanje in promoviranje tradicionalnega rastlinstva ter kulinarike severnega Jadrana. Vrtu na lokaciji Purissime na spodnjih Škofijah se je tako pridružil vrt v Bertokih, konec meseca pa bodo namenu predali še tistega v Borštu pri stari šoli. Prireditev je potekala v okviru krajevnega praznika Bertoki, udeležil pa se jo je tudi koprski podžupan Alberto Scheriani.

Vrt v Bertokih se tako pridružuje vrtovoma, Orto del Brenta pri Benetkah in Friul pri Pordenonu, ki so ju v okviru projekta Avtohton mediteranski vrt in kulinarika za ohranitev tipične identitete regije – MEDS Garden vzpostavili in uredili partnerji iz Italije: Scuola centrale formazione, Giuseppe Olivotti societa’ cooperativa sociale Onlus in Fondazione Opera Sacra famiglia – impresa sociale.

Učni didaktični centri svoja vrata odpirajo vsem: šolarjem, vrtičkarjem, profesionalnim pridelovalcem in turističnim ponudnikom ter tudi številnim obiskovalcem, ki želijo na ta način spoznavati značilnosti in lepote Mediterana. V vrtovih bo mogoče spoznavati, vonjati in okušati tipična mediteranska zelišča, sadje in zelenjavo, hkrati pa se naučiti zasaditi tipični mediteranski vrt, gojiti zelenjavo ali pripraviti odlične mediteranske jedi.

Mediteranski vrt kot nov turistični produkt

“Zavedati se moramo, da je skrb za naše danosti naša primarna odgovornost in da je potreno okoljevarstvenim dejavnostim namenjati prav posebno pozornost. V preteklih letih smo tako samostojno in v sodelovanju z bližnjimi občinami v regiji ter s sosednjo Italijo, uspešno izpeljali ogromno projektov na področju varovanja okolja, ohranjanja kulturne dediščine ter promocije obale. Danes pa, z odprtjem tega mediteranskega vrta v srcu Bertokov, le streljaj od mestnega središča in vrveža, stopamo še korak dalje v tej smeri,” je na odprtju zbrane nagovoril Alberto Scheriani, podžupan Mestne občine Koper in nadaljeval: “Projekt v svojem konceptu združuje ponudbo, vsebine in možnosti za udejstvovanje tako za lokalno prebivalstvo kot obiskovalce in za vse skupine uporabnikov, vsebinsko pa izhaja iz lokalnega prostora, danosti, kulture, narave in dediščine in jih tako na aktualen način izpostavlja, utrjuje in promovira. S projektom se oblikuje tudi nov turistični produkt, ki bo širil že tako bogato turistično ponudbo slovenske obale. Prav turizem je ena od najbolj perspektivnih možnosti nadaljnjega razvoja tako naše Mestne občine Koper kot tudi celotnega slovenskega gospodarstva. Zavedati pa se moramo, da moramo v turizem vpeti aktivno udeležbo vseh uporabnikov prostora na lokalni, regionalni in celo državni ravni.”

Odprtju mediteranskega vrta je sledila proslava v okviru krajevnega praznika v bertoškem zadružnem domu, kjer so se spomnili tragičnih dogodkov naše zgodovine – na kruti  okupatorski pohod leta 1943, ki je nasilno posegel v življenja domačinov na območju celotne Istre, prizanesel pa ni niti območju Bertokov.