DomovNaši krajiOče Primož iz koprske stolnice vandalsko dejanje označil za »klic k človečnosti«

Oče Primož iz koprske stolnice vandalsko dejanje označil za »klic k človečnosti«

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V ponedeljek je nekaj pred 13. uro 41-letnik iz obrobja Kopra v koprski stolnici s kladivom povzročil škodo na dveh kipih, priljubljenem kipu Marije z Jezusom iz 19. stoletja in kipu Žalostne matere Božje (Pietà) iz 15. stoletja.

Vandalsko dejanje so posnele varnostne kamere. Videti je, da se je moški temnih las z nahrbtnikom najprej spravil na dragoceni kip Pietà, kjer je razbil varovalno steklo in se znesel nad obrazom Marije. Kasneje je svoje zločinsko delo nadaljeval še na lesenem kipu Marije z Jezusom. Po neuradnih podatkih so kriminalisti na tleh ob oltarju in na razbitem steklu našli sledove krvi. Neznanec naj bi se namreč ob dejanju porezal.

untitled-design-6
Povzročena škoda po oceni predstavnikov RKC zaradi dragocenosti kipov znaša okoli sto tisoč evrov. Foto: Facebook

Oče Primož: “Svetinje, ki so ljudem najbliže in jih častijo, so bile na ta način oskrunjene.”

»Gospod, ki je poškodoval Marijini relikviji, je v cerkev prišel popolnoma ravnodušno, nato je odločno odkorakal k prvemu kipu Marije in s kladivom najprej razbil steklo, ki ga je med padanjem porezalo. Ko je steklo odpadlo, je pričel udrihati po Marijinem obrazu. Zanimivo je, da se je spravil prav na Marijin obraz, ki predstavlja nedolžnost. Poleg tega je prav ta kip uradno znamenje svetega leta usmiljenja, ki je namenjeno vsem materam, ki so izgubile svoje otroke v prometnih nesrečah in materam naspoh. Ko je razbil prvi Marijin kip, se je spravil še na drugega, ki je med drugim najbolj obiskan in čaščen kip v koprski stolnici. Mariji je najprej odbil roko, ji prav tako razbil obraz in se lotil tudi Jezuščka v njenem naročju. Svetinje, ki so ljudem najbliže in jih častijo, so bile na ta način oskrunjene. Osebno to sprejemam kot močno sporočilo, da moramo še bolj stopiti skupaj in ljudem pokazati usmiljenje ter eden drugemu podati roko. To je bil klic k človečnosti,« nam je zaupal oče Primož iz koprske stolnice.

S pomočjo varnostne kamere, ki je dejanje posnela, je policija storilca danes prijela.