DomovNaši krajiOd danes po avtocestah z novimi vinjetami

Od danes po avtocestah z novimi vinjetami

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Z današnjim dnem začenjajo veljati vinjete za leto 2017. Na prodaj je devet različnih vinjet; svoje jeklene konjičke lahko opremite z letnimi, mesečnimi in tedenskimi vinjetami za osebne avtomobile, kombije in motorje. Cene ostajajo nespremenjene.

Cena letna vinjete za osebna vozila še naprej znaša 110 evrov, mesečne 30 evrov in tedenske 15 evrov. Motorje lahko z letno vinjeto opremite za 55 evrov, za polletno boste odšteli 30 in za tedensko 7,5 evra.

Lanske vinjete od danes naprej ne veljajo več. Foto: Vojko Rotar

Vinjeta ima svoje mesto na vetrobranskem steklu

Vinjeta mora biti na vozilo pravilno nameščena. Biti mora nepoškodovana in nalepljena na notranjo stran vetrobranskega stekla tako, da je jasno vidna od zunaj. Ne smemo je namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, niti je ni dovoljeno namestiti na stransko okno vozila. Preden namestimo novo, moramo staro in neveljavno vinjeto odstraniti.

Globa za neuporabo vinjete znaša od 300 do 800 evrov. Če vas nadzorniki ob kontroli zasačijo brez veljavne vinjete, lahko zahtevajo, da jo kupite pred nadaljevanjem vožnje.

Na lokalne vinjete bomo še počakali

Odločitev o lokalnih vinjetah predvidoma do konca tedna. Foto: Siol.net

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je sicer že pred časom napovedal spremembo vinjetnega cestninjenja v predoru Markovec, vendar je zaenkrat na odseku hitre ceste med Koprom in Izolo še vedno obvezna uporaba vinjete.

Obalne občine se zavzemajo za čimprejšnjo rešitev

Da bi se predor Markovec kar se da hitro izvzel iz sistema cestninjenja, se trudijo tudi na Mestni občini Koper. Zavzemajo se za brezplačno vožnjo skozi predor, kot alternativo pa v sodelovanju z obalnimi občinami predlagajo možnost uvedbe cenejših lokalnih vinjet, ki bi omogočale vožnjo po določenih odsekih avtocest in hitrih cest.

O usodi lokalnih vinjet naj bi bilo več znanega do konca tedna, ko na Darsu pričakujejo študije o možnostih njihove uvedbe. *