DomovNaši krajiOd jutri bo na voljo Istrski zajtrk

Od jutri bo na voljo Istrski zajtrk

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Istrski zajtrk oziroma Okusi lokalno je inovativen turistični produkt, ki združuje lokalne izdelke lokalnih proizvajalcev Mestne občine Koper. Od jutri dalje ga boste lahko tudi vi naročili in okusili.

Prehransko uravnotežen obrok za dve osebi je pripravljen izključno iz lokalnih produktov. Pri sestavi Istrskega zajtrka so izbrali kakovostne, majhne oz. butične proizvajalce, ki svojih izdelkov ne prodajajo v veliki trgovskih verigah, ampak se skozi svoje produkte trudijo ohranjati istrsko gastronomsko tradicijo. »Na ta način želimo turistom približati pristne okuse slovenske Istre in jim ponuditi enkratno kulinarično izkušnjo«, pojasnjuje idejni vodja Istrskega zajtrka Mateja Hrvatin Kozlovič, ki v Truškah upravlja s Hiškami slovenske Istre, trenutno ednino namestitvijo v slovenski Istri, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Accomodation.

Sicer pa bodo vsi, ki bodo naročili Istrski zajtrk, ob tem prejeli še 5 kuponov za lokalna doživetja. »Namen teh kuponov je turistom ponuditi možnost, da obiščejo in srečajo domačine, pobliže spoznajo procese pridelave hrane, ki so jo prejeli za zajtrk, ter ob tem odkrivajo kulturno identiteto Ištrijanov«, dodaja Kozlovičeva.

Foto: pixabay.com

Tako bodo gostje lahko degustirali oljčno olje, poslušali zgodbe domačinov  v koprskem lokalu Okusi Istre, obiskali ekološko kmetijo Marima v Trebešah in si tam ogledali največji flišni slap v Istri, na Kmetiji Montis v Montinjanu bodo lahko degustirali vina ekološke pridelave, obiskali bodo lahko tudi zeliščni labirint Zeliščni raj slovenske Istre v Trseku in spoznali destilacijo istrskih zelišč ter okušali cvetne vode, od znamenitosti pa bodo lahko brezplačno obiskali Zvonik v Kopru.

Istrski zajtrk bodo od jutri, 8. junija dalje, po predhodnem naročilu dostavljali nastanitvenim ponudnikom v Mestni občini Koper vsak dan med 7. in 10. uro, vse do 31. avgusta, če bo zanimanje veliko, pa bodo dostavo podaljšali tudi v jesen.    

V prvi vrsti je zajtrk sicer namenjen turistom, ki obiščejo destinacijo Koper in spijo pri manjših ponudnikih nastanitev, seveda pa bo na voljo tudi vsem ostalim, ki si bodo za zajtrk zaželeli istrskih dobrot. Zajtrk bo tako možno osebno prevzeti tudi v Truškah, kjer ga bodo pripravljali, ali v koprskem TIC-u v Pretorski palači, vsak dan od 9. ure dalje.

“Istrski zajtrk – okusi lokalno je priložnost, da ohranimo kar so nam dobrega zapustili naši predniki. In kar je dobrega, mi sedaj ne le ohranjamo, temveč ustvarjamo še novo in vse to z namenom, da si danes tu zagotovimo višjo kvaliteto življenja in boljše pogoje za nadaljnji razvoj. To pa počnemo odgovorno oz. trajnostno ter s spoštovanjem vseh nas. In prav to je glavno sporočilo istrskih zajtrkov, povezovanje in skupen razvoj destinacije“, je sinoči povedali Mateja Hrvatin Kozlovič, ko so na izobraževanju na temo dediščine Kopra udeležencem predavanja premierno postregli z Istrskim zajtrkom.

Foto: MOK

Za zajtrk (vključno z doživetji) za dve osebi bo treba odšteti 24,90 evra, lahko pa boste izbirali med klasično in vegetarijansko različico.

Gostje bodo Istrski zajtrk prejeli v lični škatli iz ekološko prijaznih materialov, skupaj z brošuro, v kateri bodo predstavljeni vsi lokalni proizvajalci ter kratkim orisom istrske gastronomske dediščine ter zemljevidom, na katerem bo označeno, kje se nahajajo proizvajalci dobrot. Ob tem bodo prejeli tudi kupone za omenjena enkratna lokalna doživetja.

Več na:  www.istrianbreakfast.si in www.istrskizajtrk.si