OD VRAT DO VRAT: Začela se je spomladanska akcija zbiranja kosovnih odpadkov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Marjetica Koper nadaljuje z uspešno akcijo brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov za gospodinjstva po sistemu „od vrat do vrat“.

Foto: Marjetica Koper

Vsa gospodinjstva Mestne občine Koper in Občine Ankaran, vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Marjetice Koper, so v teh dneh prejela posebno dopisnico, ki jo lahko v spomladanski akciji zbiranja kosovnih odpadkov “od vrat do vrat” izpolnijo in do 15. junija 2017 vrnejo na Marjetico Koper.

Marjetica Koper bo občane, ki bodo poslali izpolnjene dopisnice, poklicala in se z njimi dogovorila o datumu in uri odvoza kosovnih odpadkov.

Foto: Marjetica Koper

Kaj so kosovni odpadki?

Med kosovne odpadke sodijo manjši gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati, elektronska oprema, vzmetnice, preproge, pohištvo, vrtna oprema iz plastike ali lesa, kopalniška oprema, športna oprema, odpadna embalaža in vsi drugi podobni predmeti, ki ne sodijo v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

S pravilnim ravnanjem z odpadki izkazujemo našo skrb za okolje

Z akcijo želijo na Marjetici Koper motivirati občane k pravilnemu zbiranju in deponiranju kosovnih odpadkov. V nobenem primeru se namreč kosovni odpadki ne smejo znajti v zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov, ob ekoloških otokih ali, kar je še huje, v okolici oz. naravi. Odgovornost vsakega posameznika je, da odpadke pravilno ločuje ter odda, saj se le na tak način omogoči njihovo pravilno recikliranje in s tem tudi dolgoročna skrb za okolje.

Nemarno odvrženi kosovni odpadki škodijo okolju in naravi ter bistveno poslabšajo kakovost bivanja v skupnosti. Foto: Marjetica Koper

Nemarno odvrženi kosovni odpadki pomenijo slabšo kakovost bivanja v skupnosti

Kljub vsem možnostim, ki jih v Marjetici Koper ponujajo za brezplačno oddajo kosovnih odpadkov, se ti še vedno znajdejo ob ekoloških otokih ali na drugi javnih površinah, kar je nedopustno tako z okoljskega kot s civilizacijskega vidika. Nemarno odvrženi kosovni odpadki škodujejo okolju in naravi ter bistveno poslabšajo kakovost bivanja v skupnosti.

Brezplačna oddaja kosovnih odpadkov na zbirnih centrih

Ni razlogov za odlaganje odpadkov v naravo, ob ekoloških otokih ali na drugih površinah, saj lahko poleg brezplačnega odvoza od vrat do vrat občani Mestne občine Koper in Občine Ankaran kosovne odpadke tudi sami brezplačno oddajo na zbirnih centrih Srmin oz. Dvori pri Sv. Antonu. *

Zbirni center Srmin je odprt od ponedeljka do petka od 6. do 18. ure, ob sobotah od 7. do 15. ure. Zbirni center Dvori pri Svetem Antonu pa od ponedeljka do sobote od 7. do 15. ure.