DomovNaši krajiV petek bodo razglasili Županovo vino in oljčno olje

V petek bodo razglasili Županovo vino in oljčno olje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Kdo so zmagovalci natečaja za Županovo vino in oljčno olje za leto 2017, bo znano ta petek, 20. januarja, ko bodo v protokolarno-prireditveni dvorani svetega Frančiška javno razglasili rezultate.

Kot je znano, je Mestna občina Koper konec minulega leta že desetič zapored objavila natečaja za izbor Županovega vina in oljčnega olja, na katera so se lahko do začetka januarja prijavili pridelovalci vina in oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper. Na natečaj so vinarji lahko prijavili le vina avtohtonih sort (malvazija ali refošk), oljkarji pa oljčno olje iz okoliša slovenske Iste.

Letošnja komisija za Županovo vino 2017. Foto: ekoper.si

Na natečaj so pridelovalci prijavili kar 21 vzorcev olj in 24 vzorcev vin, ki sta jih strokovni komisiji ocenjevali minuli ponedeljek in torek.

Katero vino oz. olje bo dobilo naziv Županovo vino 2017 oziroma Županovo oljčno olje 2017, bo znano v petek, ko bodo v protokolarno-prireditveni dvorani svetega Frančiška slovesno razglasili rezultate. Prireditev bo spremljal kulturni program.

Letošnja komisija za Županovo oljčno olje 2017. Foto: ekoper.si

Mestna občina Koper bo tudi letos v protokolarne in promocijske namene odkupila najmanj 500 steklenic zmagovalnega vina in najmanj 250 steklenic zmagovalnega oljčnega olja. Nagrajeni bosta tudi drugo- in tretjeuvrščeno oljčno olje, ki bosta prejeli naziv Županovo oljčno olje 2017, prvi oz. drugi spremljevalec, Mestna občina Koper pa bo odkupila 150 oz. 100 steklenic tega olja.

Lanskoletni zmagovalec natečaja Županovo oljčno olje 2016 Oljarna Lisjak. Foto: arhiv ekoper.si

Naj spomnimo, da je v lanskem letu strokovno ocenjevalno komisijo med vini najbolj prepričal refošk 2013 iz vinske kleti Montemoro, med olji pa je laskavi naziv prejel cuvée 2015 iz Oljarne Lisjak. *