DomovNaši krajiOdličen odziv na prvi urbani sprehod po Semedeli

Odličen odziv na prvi urbani sprehod po Semedeli

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Več kot 60 radovednih Koprčanov, pretežno prebivalcev Semedele, se je v torek, 7. maja, udeležilo prvega urbanega sprehoda Jane’s Walk, v okviru katerega so si ogledali urbanistične zasnove te koprske mestne četrti, ki je po drugi svetovni vojni nastala na nekdanjih obdelovalnih kmetijskih površinah.    

Organizacijo prve tovrstne akcije pri nas so v svoje roke vzeli aktivni krajani in krajevna skupnost Semedela ter Civilno gibanje Skupaj, k sodelovanju pa so povabili tudi strokovnjakinjo za arhitekturno dediščino dr. Nežo Čebron Lipovec in aktivno Semedelčanko Boženo Ambrozius, ki sta udeležence vodili po številnih ulicah in skritih kotičkih Semedele.

Na sprehodu so opazovali različne stavbne tipe in zunanje ureditve, ki pričajo o razvoju tega dela mesta, ob tem pa so sodelujoči delili tudi svoje spomine in skozi razpravo odkrivali, kako se je Semedela spreminjala v času in kako ta živi danes. Mnogi so ob tej priložnosti izvedeli kar nekaj zanimivosti o kraju, v katerem živijo od nekdaj, nekateri med njimi pa so imeli tudi prav posebno nalogo – opazovati, kako so urejene površine, namenjene pešcem, kot tudi beležiti, kako so ulice prilagojene za gibanje z invalidskimi in drugimi vozički. Eden ključnih ciljev urbanih sprehodov Jane’s Walk je namreč tudi promocija ureditve mest in urbanega prostora po meri pešcev ter ozaveščanje krajanov o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih.

Včerajšnje srečanje, v okviru katerega so si ogledali tako semedelsko cerkev, mučilnico, nekdanje Slavnikove garaže ter se sprehodili po številnih ulicah, so sklenili v prostorih krajevne skupnosti ob mandraču, kjer so udeleženci izmenjali vtise ter predsedniku krajevne skupnosti Marku Štrkalju podali kar nekaj konkretnih pobud in predlogov, s katerimi bi lahko pešačenje kot eno od alternativnih oblik mobilnosti približali tamkajšnjim krajanom. Te bodo oblikovali in jih nato posredovali pristojnim na Mestni občini Koper.

Kot je ob tej priložnosti dejal Štrkalj, je bil sam prijetno presenečen nad velikim odzivom krajanov kot tudi nad izredno poučnim vodenjem skozi kraj. Take akcije so, po njegovem, vedno dobrodošle, zato je krajane ob tej priložnosti povabil na vnovično srečanje prihodnjo sredo, 15. maja.

Navdušenje nad številom udeležencev je z njim delila tudi dr. Neža Čebron Lipovec, ki je verjame, da je bil dogodek nad pričakovanji prav po zaslugi Semedelčanov: »Povojno arhitekturo in urbanizem Kopra raziskujem že dobro desetletje. V teh raziskavah se je Semedela izkazala za pravi laboratorij povojne arhitekture cele Obale. A vedno znova ugotavljam, da je ta naša skupna preteklost tako bogata, hkrati pa tako samoumevna, da je pogosto sploh ne opazimo. Z Jane’s Walk smo želeli spodbuditi prebivalce, da aktivno opazujejo svoje domače okolje, v njem odkrivajo kakovosti in napake prostora, hkrati pa delijo z drugimi svoje zgodbe in spomine. Jane Jacobs je pred 60 leti s svojimi dejavnostmi hotela opolnomočiti prebivalce v procesu urbanega planiranja. To se lahko zgodi samo, če prebivalci sami vrednotijo svoj prostor. In Semedelčani nedvomno ga! Res bi se rada zahvalila organizatorjem in obiskovalcem. In upam, da je to samo začetek«.

Prvem urbanem sprehodu bo prihodnjo sredo, 15. maja, ob 17. uri, sledil še drugi, v okviru katerega bodo krajani iskali drevesa in skrite zelene kotičke ter podajali pobude za dodatno ozelenitev kraja. Sprehajalce bodo po zelenih ulicah Semedele vodili Breda Bavdaž Čopi, agronomka-hortikulturnica, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in podpredsednica Svetovne federacije vrtničarskih društev za Evropo ter Mirjan Kocjančič, strokovni svetovalec v parkih pri komunalnem podjetju Marjetica Koper, skupaj z aktivno krajanko Boženo Ambrozius.