DomovNaši krajiOdprti vrtovi Kopra znova navdušili

Odprti vrtovi Kopra znova navdušili

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Najlepši vrt letošnje že tretje edicije Odprtih vrtov Kopra je tisti na Zadružni ulici 1, za katerega skrbi družina Blaževič Lapajne. Njegova posebnost so tematsko urejene terase, ki ločujejo prostor za otroška igrala od mediteranskega zeliščnega vrta in zelenjavne gredice, lastnika pa sta v majhen, a nadvse moderno urejen vrt, umestila tudi lično urejen kotiček za počitek. Drugi najlepši vrt v mestu se skriva v ulici Agrarne reforme, tretji pa čisto na koncu Cankarjeve ulice. (Foto: Jaka Ivančič)

Tudi tretji natečaj Odprti vrtovi Kopra je postregel z veliko presenečenji. Obiskovalci dogodka, več kot 150 jih je bilo, so lahko namreč občudovali skrivnosti šestih zasebnih vrtov, ki so jih lastniki prvič odprli za javnost. Najlepšega in najbolj urejenega je tudi letos določil seštevek glasov strokovne komisije, ki so jo sestavljali vodja ljubljanskega botaničnega vrta Jože Bavcon, krajinski arhitekt Etbin Tavčar ter Jadran in Darinka Čalija, in seveda občinstvo. Med njimi je bil tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič.

 

Drugi najlepši mestni vrt je tisti v ulici Agrarne reforme, ki ga krasijo krasijo številne cvetlice in zeleno rastje ter vodnjak, zanj pa skrbi več bližnjih stanovalcev. Tretjeuvrščeni  pa je vrt na Cankarjevi ulici, za katerega skrbi Ružica Đukić. Vrt je poseben zaradi večmetrske pergole kivija, ki nudi obilo plodov in sence, na njem pa poleg tega rastejo še paradižniki, solata in številna zelišča ter nekaj okrasnih cvetlic. Prvouvrščeni vrt je od koprske Marjetice prejel darilni bon v višini 300 evrov, drugo in tretjeuvrščeni pa vsak po 100 evrov.

Najlepši vrt letošnje že tretje edicije Odprtih vrtov Kopra je tisti na Zadružni ulici 1, za katerega skrbi družina Blaževič Lapajne.

»Želimo si, da bi nekoč ta prireditev, s katero želimo širiti pomen ohranjanja zelenih površin znotraj mestnega središča, prerasla v dan odprtih vrtov Kopra,« je po slovesni podelitvi na vrtu Svete Ane povedala arhitektka Tina Cotič z Univerze na Primorskem, temu pa je pritrdila tudi Nina Krivec Rudolf iz Bara Cameral in napovedala, da bi lahko dan odprtih vrat koprskih vrtov organizirali že v prihodnjem letu.

Tudi letos so vrtove ocenjevali še najmlajši, ti so pod vodstvom Petre Furlan s Pedagoške fakultete kot najlepšega izbrali vrt zakoncev Orejaš na Župančičevi ulici, kjer se skriva pravi mini živalski vrt.