DomovNaši krajiOkronali so 8. vinsko kraljico slovenske Istre

Okronali so 8. vinsko kraljico slovenske Istre

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sinoči se je z degustacijo vin istrskih vinogradnikov in kronanjem že osme vinske kraljice slovenske Istre tudi uradno začelo 20. Martinovanje v Kopru, ki se ga je sinoči udeležil tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič.

Tudi letošnje Martinovanje v Kopru je zaznamovalo tradicionalno kronanje vinske kraljice slovenske Istre, ki bo našo regijo, vina in dobrote naših krajev vzorno predstavljala naslednji dve leti. Strokovno komisijo, ki jo je sinoči predstavljala Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, je tokrat najbolj prepričala Julija Jogan, ki tudi sama izhaja iz vinogradniške družine.

»Že od malega sem občudovala odrasle, ki so v rokah držali kozarce in se spraševala, zakaj ga tako občudujejo. Sedaj je to preraslo v veselje z odkrivanjem čudovitih arom in okusov, ki jih naši pridni vinogradniki, vinarji in enologi uspešno ustvarjajo s pomočjo narave in svojega znanja. Refošk, malvazija in še veliko drugih sort je tukaj našlo sveto zemljo iz katere žanjejo najboljša vina,« je v svojem prvem nagovoru v novi funkciji povedala Julija Jogan in dodala, da bo svojo krono nosila ponosno ter da si bo prizadevala čudovite sadove istrske zemlje predstavljati čim širšem občinstvu. Kot je še poudarila, bo nad žlahtno kapljico skušala navdušiti prav mlade, za katere si želi, da bi postali radovedni in da bi razumeli, »da je vino pijača za telo in dušo, polno truda in ga je treba zato tudi ceniti.«

Julija Jogan je krono nasledila po Niki Breznikar, sedmi vinski kraljici slovenske Istre, ki je našo regijo zgledno predstavljala minuli dve leti. »Odlična vina, iskrena prijateljstva, zanimive prigode, ogromno znanja in neprecenljive izkušnje, vse to je tisto, kar šteje in kar ti naziv vinska kraljica prinese,« je ob predaji krone dejala in povedala, da se je v preteklih dveh letih udeležila skoraj 100 različnih vinskih dogodkov širom Slovenije in izven nje. »Vedno sem s ponosom predstavljala slovensko Istro, naše vinogradnike in vinarje, njihov trud, delo in predanost do vinske trte ter naše avtohtone sorte,« ob tem pa dodala še »Julija, naj ti bo vsak dan s krono na glavi prijeten in poln novih doživetij, obenem pa ne pozabi in v sebi ohrani preprosto srce ter iskriv nasmeh

Kronanju vinske kraljice je sinoči sledila glasbena zabava s skupino Žavbi band in Mambo Kings, ki se bo nadaljevala tudi danes, 10. novembra, saj je Martinov šotor svoja vrata odprl že ob 12. uri. Med 16. in 18. uro bo ponovno moč degustirati vina istrskih vinogradnikov, zvečer pa se začne zabava s skupinama Trio Teci Teci in Gedore.

Pester bo tudi dan sv. Martina, 11. novembra, saj bodo ob 18.30 tradicionalno krstili mlado vino s kraljem refoška, najbolj vztrajne pa zvečer čakata še nastopa klape Capris in skupine Tequila.