DomovNaši krajiOljka županov, simbol povezovanja in sodelovanja

Oljka županov, simbol povezovanja in sodelovanja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so na Belvederju nad Izolo z že tradicionalno prireditvijo Oljka županov – oljka povezovanja odprli sezono obiranja oljk.

Prireditve so se udeležili predstavniki obalnih mestnih občin, slovenske vlade, kmetijskega ministrstva, državnega zbora in Društva oljkarjev slovenske Istre. V imenu Mestne občine Koper je oljko županov oz. oljko povezovanja obiral podžupan Peter Bolčič. Kot predstavnika zamejskih Slovencev sta se obiranja oljke udeležila tudi župan občine Dolina, Sandi Kljun, in podžupan občine Milje, Franco Crevatin.

dav
Podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič obira oljke. Foto: ekoper.si

Slovenski oljkarji se že leta ponašajo z visoko kvaliteto olja in prav zato je današnje simbolno dejanje pomembno za vso Slovenijo. V čast kvalitetnemu slovenskemu olju in pridnim rokam oljkarjev so si danes vsi prisotni predstavniki različnih institucij oprtali baligo (vreča, namenjena nabiranju oliv) in se podali v boj za čimveč nabranih oliv. S tem je bila letošnja sezona obiranja oljk simbolično odprta.

cof
Z baligami okoli pasu so se “tekmovalci” podali v boj. Foto: ekoper.si

Po napetem boju, v katerem se je izkazal tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, so se navzoči lahko sprostili ob degustaciji novega oljčnega olja in istrskih jedi z oljčnim oljem. Prireditev je s pristnimi istrskimi pesmimi spremljala glasbenica Marjetka Popovski.