DomovNaši krajiPihalni orkester Marezige praznuje 110 let

Pihalni orkester Marezige praznuje 110 let

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Pihalni orkester Marezige letos praznuje zavidljivo 110. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti prirejajo svečani koncert, ki bo v soboto, 22. oktobra, ob 18. uri v dvorani Kulturnega doma v Marezigah.

Pihalni orkester Marezige
Pihalni orkester Marezige. Foto: kud-marezige.si

Pihalni orkester Marezige z bogato tradicijo

Orkester je od začetka 90. let, ko je dirigentsko taktirko prevzel Boris Babič, s svojim delovanjem prerasel okvire kraja, iz katerega izhaja. Z glasbo in družabnostjo navdušuje tudi drugod po Sloveniji in v tujini. Godbeniki so gostovali že v številnih evropskih državah – v Franciji, Španiji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Vseskozi dopolnjujejo svoj glasbeni repertoar. Koračnicam, polkam in valčkom, ki so prevladovali v začetku devetdesetih let, so se pridružile nove zvrsti, kot je klasična in filmska glasba, zimzelene domače in tuje uspešnice, modernejše popevke, jazz, etno, dixie in latinskoameriška glasba. Orkester tako sledi trendom in zahtevam sodobne glasbe, obenem pa ohranja domačo tradicijo. Programsko je zelo prilagodljiv, zato lahko nastopa ob najrazličnejših priložnostih in izvaja zelo raznoliko glasbo. Fleksibilnost in prilagodljivost sta dve veliki vrlini tega orkestra. Z nastopi na paradah in igranjem med korakanjem orkester popestri marsikatero prireditev, občinstvo pa se tako iz poslušalcev prelevi še v gledalce.

Pihalni orkester Marezige
Foto: kud-marezige.si

Konec leta 2014 je dirigentsko palico in umetniško vodenje orkestra prevzel profesor klarineta Aleš Grosek, ki si (tako kot tudi že njegov predhodnik) prizadeva za izboljšanje kakovosti orkestra.

Pihalni orkester Marezige iz leta v leto raste in se pomlajuje. Velika želja starejših in dolgoletnih članov je, da bi se mlajši godbeniki ob prihodu v orkester s pomočjo glasbe in medsebojnega sodelovanja čim bolje vključili v skupino, do katere bi čutili pripadnost.

Praznovanje 110. obletnice Pihalnega orkestra Marezige

Prav vsi ste torej vljudno vabljeni na praznovanje 110. obletnice Pihalnega orkestra Marezige, ki bo 22. oktobra ob 18. uri. Pripravljajo namreč pravo glasbeno poslastico, njihova glasba vas bo zagotovo popeljala na sprehod iz preteklosti v sedanjost in tudi v prihodnost. *