DomovNaši krajiTeden italijanskega jezika in 500 let stara epska pesem

Teden italijanskega jezika in 500 let stara epska pesem

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zakorakali smo v teden italijanskega jezika. Na Fakulteti za humanistične študije v Kopru so v ta namen današnji dan posvetili epski pesmi Orlando Furioso, ki jo je napisal italijanski pesnik Ludvico Ariosto. Pesem letos praznuje zavidljivih 500 let. Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani.

Študentje
Študentje italijanistike so se zbrali ob tednu italijanskega jezika, da bi počastili 500. obletnico epske pesmi. Foto: ekoper.si

V Armeriji na Titovem trgu so se danes zbrali študentje italijanistike Fakultete za humanistične študije Koper, podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani in predstavniki italijanskega konzulata ter italijanske skupnosti.

Teden italijanskega jezika
Podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani (drugi z leve). Foto: ekoper.si

Slovenska in italijanska kultura z roko v roki

Podžupan Alberto Scheriani je ob tej priložnosti poudaril, da italijanski jezik tu raste in se razvija že stoletja. Slovenska in italijanska kultura že dolgo z roko v roki dobro sodelujeta.

Razstava
Razstava v čast 500. obletnici pesmi Orlando Furioso. Foto: ekoper.si

500 let pesmi Orlando Furioso

V čast 500. obletnice pesmi so v Armeriji pripravili razstavo, ki je, kot se za teden italijanskega jezika tudi spodobi, opremljena z besedili v italijanščini. Orlando Furioso govori o vojni, ljubezni in romantičnem idealu viteštva. V njej se prepleta realnost s fantazijo in humor s tragedijo. Med drugim pesem opisuje vojno med Karlom Velikim in Saracenom, kraljem Afrike. *