Plemiška družina Grisoni: Odkrijte zanimive mestne pripovedi skrite v preteklosti

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper vabi na osrednji medinstitucionalni dogodek Mestne občine Koper ob Evropskemu letu kulturne dediščine 10. in 11. maja z naslovom Plemiška družina Grisoni. Venec znanstveno kulturno umetniških ter družabnih dogodkov bo obiskovalcem prizorišč pričaral razkošno zgodovino mesta Koper vse do 19. stoletja, ponudil sprehod skozi razstavne podobe ter pokazal skrivnosti življenja in literarnega ustvarjanja tistega časa. 

Nosilec projekta Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je ob podpori Mestne občine Koper in v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico, Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio Koper, Italijanskim središčem Carlo Combi, Pokrajinskim muzejem Koper in Pokrajinskim arhivom Koper pripravila pester program, ki bo strokovni kot tudi laični javnosti približal življenje v mestu Koper, saj je premožna rodbina Grisoni močno vplivala na razvoj mesta vse do 19. stoletja.

Njene socialne vezi so se razpletale tudi v tujini, kot dokazuje edinstveni knjižni fond ohranjen v Kopru. Družina je leta 1839 mestu podarila prvo javno sirotišnico in vrtec za revne otroke v regiji, ki ga je vodila Marianna Grisoni. Nahajala se je v prostorih bivše kovinarske šole v Kopru.

Projekt, ki se bo nadaljeval jeseni z dodatnimi pedagoškimi aktivnostmi, sestavljajo različni sklopi. V četrtek, 10. maja bo ob deseti uri v Pretorski Palači v Kopru potekal Slavnostni otvoritveni dogodek za javnost in medije, ki mu bo ob 11. uri sledil Mednarodni znanstveni posvet z naslovom Knjižnica Grisoni.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper. Foto: arhiv ekoper.si

Vljudno vabljeni tudi na otvoritev osrednje medinstitucionalne razstave Grisonijeve knjižnice zvečer ob 19.uri v Palači Gravisi, kjer bodo na strokovnemu uvodu predstavili dvojezični katalog razstave. Razstava in spremno besedilo obravnavata predvsem knjige iz fonda Grisoni, ki jih je grof Francesco kupil v času svojega odraslega življenja in manjše število starejših.

V petek, 11. maja se bo ob 9.30 nadaljeval dvodnevni mednarodni znanstveni posvet, ki bo ob 14.30 predstavil zaključke simpozija. Dopoldne ne smete zamuditi prvega javno vodenega ogleda Grisonijeve knjižnice ob 11.30 v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, Oddelek za domoznanstvo in knjižno dediščino, kjer vas bo strokovno osebje knjižnice popeljalo v prostrani svet knjig, literature in družabnega življenja Kopra vse do 19. stoletja.

Zaradi postavitve in ureditve v omarah ima knjižnica še dandanes svojo izvirno podobo zaradi katere ji pripada izjemno mesto v zgodovini knjižnic na Slovenskem. Ob ogledu knjižne zbirke, vsakega ljubitelja in poznavalca knjižne zapuščine prevzame predvsem bogat in raznolik izbor knjižnega gradiva, ki se razteza od grških in latinskih do italijanskih klasikov, vrste zgodovinskih, umetnostnozgodovinskih in literarnih del italijanskih ter francoskih avtorjev in najrazličnejših del s področja medicine in naravoslovnih ved. Prav tako preseneča pester razpon vsebin od kartografije, pisemske in gledališke umetnosti, dnevnikov, popotniških vtisov do esejev in filozofskih razprav ter izredna skrb za njeno zunanjo podobo (vezava, tisk, papir in druga oprema).

Osrednji medinstitucionalni dogodek Mestne občine Koper ob Evropskemu letu kulturne dediščine se bo ob 18. uri nadaljeval z razstavo arhivskega gradiva strokovne publikacije Koprska rodbina Grisoni in njene sorodstvene povezave v Pokrajinskem arhivu Koper.

Spoznajte Grisonijevo zapuščino skozi mobilno aplikacijo. Foto: pixabay.com

Aplikacija za pametne telefone Plemiška družina Grisoni

Spoznajte mesto Koper malo drugače, sprehodite se z nami skozi aplikacijo APP_GRISONI in odkrijte zanimive mestne pripovedi skrite v preteklosti. Aplikacija vas na zabaven način popelje v starodavni Koper, središče beneške Istre, je poučne narave, njena uporaba pa je zelo preprosta. Primerna je tako za odrasle kot tudi najmlajše in ponuja številne interaktivne vsebine za raziskovanje in poglabljanje znanja o plemiški družini Grisoni, ko je v Kopru že izzvenelo izročilo razsvetljenstva. Aplikacija Plemiška družina Grisoni na privlačen in interaktiven način vodi do najpomembnejših in najzanimivejših lokacij koprske kulturne zgodovine iz začetka 19. stoletja.