STŠ Koper gostila 25. srečanje srednjih strojnih šol Slovenije

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so na Srednji tehniški šoli Koper (STŠ Koper) organizirali 25. srečanje srednjih strojnih šol. Gostili so dijake in predstavnike vseh srednjih strojnih šol iz Slovenije, ki so skozi virtualno lupo svojim vrstnikom in njihovim mentorjem predstavili projekte in izdelke na katerih delajo in se učijo. Dijake je pozdravil tudi koprski podžupan Peter Bolčič.

“Koper je izjemno bogato kulturno mesto, ki ga med drugim bogatita tudi bogata tehnična dediščina in kultura. Zato smo na Mestni občini Koper izjemno ponosni, da je ravno na našem območju delovala ena najboljših tovarn, po kateri je Koper še danes znan, Tomos. Tovarna je oblikovala enega od koščkov mozaika naše zgodovine, predvsem pa je veliko pripomogla k razvoju našega mesta,  danes smo lahko izjemno veseli, da na njenem mestu stoji Srednja tehniška šola, na katero smo zelo posnosni,” je v svojem govoru povedal podžupan Peter Bolčič in dodal: “Šola je znana po številnih projektih in tudi sicer nas vedno znova presenetijo z zanimivimi izzivi, nad katerimi smo na koprski občini navdušeni in jih po svojih zmožnostih tudi podpiramo. Prav zaradi vas spoštovani dijaki lahko optimistično zremo v prihodnost, saj ste izbrali izjemen poklic, kot pravi en naših pregovorov: “Strojniki zmorejo vse.”

Koprski podžupan Peter Bolčič je pozdravil dijake strojnih šol iz vse Slovenije. Foto: ekoper.si

Z njim se je strinjal tudi ravnatelj Srednje tehnične šole Koper Iztok Drožina, ki je poudaril da kratica STŠ poleg svojega osnovnega pomena nosi še posebno sporočilo: “Smo S – strpni, T – tolerantni in Š, ki ga včasih moremo zapisovati tudi kot s, torej “sodelovalni” oz. športni. Prav zato smo se danes odločili pokazati tudi svoje športne dosežke in zmogljivosti, in sicer tako, da smo organizirali tekme trojk v košarki, predvsem pa me veseli, da danes pri nas lahko gostimo vas dijaki iz srednjih strojnih šol iz vse Slovenije.”

Ravnatelje STŠ Koper Iztok Drožina. Foto. ekoper.si

Dijake sta pozdravila tudi predsednik primorske gospodarske zbornice Robert Rakar in predsednik sekcije srednjih strojnih šol Martin Pivk, ki sta dijakom zaželela uspešen dan, prijetno druženje, predvsem pa dobro izmenjavo izkušenj in mnenj na področju strojništva.

Kot je za eKoper povedala Ana Jurkovič, učiteljica na Srednji tehniški šoli Koper, je srečanje odlična priložnost, da se dijaki med sabo spoznajo, družijo, predvsem pa izmenjajo zanimive izkušnje, saj so projekti na katerih delajo zelo različni in zanimivi: “Nič ni lepšega, kot združiti prijetno s koristnim, kar se na naši šoli vedno znova trudimo doseči.”

Svoj pečat sta današnjemu druženju dodala tudi Tomosov muzej, ki je pred šolo razstavil nekatere Tomosove legende in društvo Adria Classic, ki je rastavilo starodobna vozila med katerimi so prevladovala Fiatova vozila in dva Oplova lepotca.