DomovNaši krajiPo več letih se uresničujejo želje krajanov Markovca

Po več letih se uresničujejo želje krajanov Markovca

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Ko so sredi minulega tedna gradbinci začeli z urejanjem območja ob blokih na Cesti na Markovec, kjer trenutno poteka gradnja novih 33 parkirnih mest, je zaradi posegov moralo pasti 29 dreves. Kaj hitro se je oglasila poklicna »jezna krajanka« Markovca – znana nasprotnica vseh občinskih odločitev, ki je preko družabnega omrežja znova oporekala povsem legitimno in s konsenzom krajanov sprejeti odločitvi o podiranju dreves, kar je argumentirala z nekaterimi za lase privlečenimi dejstvi, ki to sploh niso. Njene besede so včeraj v Primorskih novicah demantirali stanovalci Markovca, ki so pojasnili, da so odločitev o odstranitvi in zasaditvi novih, primernejših dreves sprejeli soglasno. 

V okviru naložbe, ki bo koprsko občino stala 212.000 evrov, bodo obnovili in delno zamenjali tudi javno razsvetljavo vzdolž celotne ulice ter razširili in uredili dovoze do parkirnih mest pred bloki.

Posek 29 dreves, ki so več let povzročala nevšečnosti stanovalcem Ceste na Markovec, je na zadovoljstvo krajanov v polnem teku. Kaotično parkiranje, konstantna izpostavljenost nevarnosti, nadležne iglice in smola na avtomobilih, drseča tla, oviranje prodora sončne svetlobe v stanovanja ter cvetni prah so najbolj pogosti razlogi za dolgoletne pobude krajanov, da bi se omenjeno področje tudi uredilo. Predsednik KS Za gradom Zlatko Gombar je zanikal očitke sicer redkih stanovalcev, da je šlo za samovoljo odločitev občine in da o tem stanovalci niso bili obveščeni.

Foto: Vojko Rotar

Zbrana so bila namreč soglasja, ki sta jih podpisali dve tretjini vseh krajanov. Ti so se opredelili za posek dreves, ki jih bodo v bližnji prihodnosti nadomestili z veliko bolj primernimi listavci in grmovnicami. Kot je še dejal predsednik KS, so imeli v novem mandatu sveta KS kar štiri zbore krajanov, na katerih so s predstavniki koprske občine usklajevali želje in potrebe stanovalcev. Da je temu res tako, so potrdili tudi krajani, ki so za PN podali nekaj izjav:

“Končno imam naravno svetlobo v stanovanju. Zelo sem tudi srečna, da smo se končno znebili cipres, saj sem pljučni bolnik in sem imela zaradi cvetnega prahu precejšnje težave, podobno tudi alergiki in astmatiki v našem in sosednjih blokih.” (Ivanka Odreitz)

“Zadovoljen sem, ker načrti predvidevajo tudi ureditev dostopov in okolice blokov, kjer je zdaj prava džungla.” (Samo Raffone)

“Občino je treba pohvaliti, da se je sploh lotila tega projekta. Tukaj je vladala parkirna anarhija.” (Ferruccio Rojac)

“Podivjana drevesa so tolkla v okna in fasade, da o rumenemu cvetnemu prahu sploh ne govorimo, saj je nemogoče sušiti perila na svežem zraku.” (Ana Kurtovič)

“To je naša želja in zahteva. Samo tukajšnji stanovalci lahko odločamo o načrtih v naši ulici.” (Jože Magdalenič)

Krajanom pritrjuje tudi mnenje strokovnjaka za botaniko, dr. Jožeta Bavcona, ki pravi, da iglavci in ciprese res ne sodijo v tako naselje. Občutno bolj primerna so listopadna drevesa, katerih posaditev so obljubili na občini.