DomovNoviceHiškam slovenske Istre certifikat Gold Travelife

Hiškam slovenske Istre certifikat Gold Travelife

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Hiške slovenske Istre v Truškah so pridobile certifikat Gold Travelife, s katerim potrjujejo zavezo trajnostnemu turizmu. Pridobitev certifikata je pomembna tudi za Mestno občino Koper v luči pridobivanja znaka Slovenia Green Destination.

»Travelife je mednarodno priznana spletna platforma, ki združuje ponudnike nastavitev, hotele in agencije, a tiste, ki v svoje delovanje vnašajo trajnostni pristop na področju turizma še posebej izpostavlja. Za pridobitev certifikata smo, na primer, sprejeli ustrezne ukrepe za zmanjšanje porabe vode, se povezali z lokalnim društvom Sožitje, ki mu pomagamo pri zbiranju zamaškov, uredili ločevanje odpadkov v vseh prostorih,« je povedala Mateja Hrvatin Kozlovič iz Hišk slovenske Istre.

Ob tem je dodala: »S Travelife delimo prepričanje, da lahko turizem na lokalni ravni izboljša življenje vseh nas, ki tukaj živimo. Turistični razvoj istrskega podeželja res prinaša kakšno delovno mesto več, a le z odgovornim in trajnostno naravnanim turizmom, ki na dolgi rok ohranja okolje, naravo in bogato kulturno dediščino tega koščka naše države, bomo lahko ohranili in dodatno razvili bistvo slovenske Istre, ki je obiskovalcem tako zelo privlačno.«

S certifikatom Gold Travelife Hiške slovenske Istre v Truškah potrjujejo zavezo k trajnostnemu turizmu. Foto: TOK

Mestna občina Koper se z letošnjim vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma in prizadevanjem za pridobitev znaka Slovenia Green Destination želi na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirati kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Hiške slovenske Istre so se s pridobitvijo certifikata Gold Travelife uvrstile v druščino petih slovenskih ponudnikov nastanitev, ki jih je platforma Travelife uvrstila v nabor certificiranih ponudnikov Travelife Selection. Certifikat je veljaven dve leti, a cilj družinske ekipe Hišk slovenske Istre ga je dolgoročno ohraniti, po svojih močeh prispevati k odgovornemu opravljanju turistične dejavnosti in hkrati k takšnemu načinu spodbuditi še druge ponudnike turističnih nastanitev na območju.

Certifikat Gold Travelife je prvi tovrsten certifikat in naziv v slovenski Istri, ki je pomemben tudi v luči pridobivanja znaka Slovenia Green Destination za območje Kopra in koprskega zaledja, saj je prav pridobitev katerega od okoljskih znakov med ponudniki turističnih namestitev v občini eden od ključnih pogojev za pridobitev znaka Slovenia Green Destination. Mestna občina Koper se, kot je znano, z letošnjim vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma in prizadevanjem za pridobitev znaka Slovenia Green Destination želi na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirati kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Sicer pa se Hiške slovenske Istre že vse od leta 2007 usmerjajo k trajnostnemu turizmu in povezovanju lokalnih turističnih ponudnikov. Ponudbo sob in apartmajev od leta 2011 nadgrajuje razvoj inovativnih turističnih produktov – hišk. Te kot imitacija starih istrskih hiš, s pergolo, ognjiščem in originalnim pohištvom iz prejšnjega stoletja omogočajo pristno doživetje dediščine slovenske Istre. Vsaka od hišk je namreč posvečena Šavrinki, tradicionalnemu istrskemu liku ženske, ki je vsak dan prehodila mnogo kilometrov do Trsta ali Kopra, da je lahko prodala domače proizvode in tako preživljala družino.

Hiške slovenske Istre so bile kot inovativni pristop v turizmu prepoznane tako na lokalni kot državni ravni (nagrada na natečaju Razvoj MOK idej 2011 in Snovalec – nagrada za inovativne projekte v turizmu pod okriljem Slovenske turistične organizacije 2012).