DomovNaši krajiAkcija “Čisto morje naš ponos” uspela

Akcija “Čisto morje naš ponos” uspela

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Potapljaško društvo Oceanik iz Kopra je tudi letos organiziralo čistilno akcijo z nazivom „Čisto morje naš ponos“, ki jo vsako leto obišče več ljudi.

Letos je morski in obalni del starega in novega koprskega ribiškega pristanišča čistilo kar 50 prostovoljcev iz šestih organizacij. Poleg članov društva Oceanik, so se čistilne akcije udeležili še člani PLK Koper – Športno potapljaškega in ribiškega društva “Potapljači Luke Koper”, Zavoda Rex Maris, potapljači Prostovoljnega gasilskega društva Barje, potapljači Gasilska brigada Koper, DRM Ljubljana (Društvo za raziskovanje morja in podvodne športe) ter suparji športnega društva Naredi Nekaj za Naravo – NNN iz Kopra.

Čistilno akcijo so pospremile še otroške delavnice, kjer so najmlajši spoznavali morsko življenje in ustvarjali različne morske motive, društva, ki so sodelovala pri čistilni akciji pa so predstavljala svoje okoljevarstveno poslanstvo.

Na žalost je bilo tudi letos zbranih ogromno odpadkov, približno 10 m³. Najbolj problematični odvrženi odpadki, kot so steklenice, plastenke ali pločevinke, ki jih pogosto najdemo ob rekah, na gozdnih poteh in ob kolesarskih stezah, se kot endemična težava prikazujejo tudi v morju. Prav ti odpadki namreč predstavljajo veliko tveganje za krhki morski ekosistem.

Kljub temu pa je velika udeležba prostovoljcev in društev pozitiven znak, ki kaže na to, da je vedno več ljudem mar za okolje.

Čistilno akcijo so podprli Mestna občina Koper, Marjetica Koper, Vzajemna, Gostilna Jakomin Kubed in Luka Koper.