DomovNaši krajiPodružnična šola Sveti Anton odlična pridobitev za vse krajane

Podružnična šola Sveti Anton odlična pridobitev za vse krajane

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Šola v Sv. Antonu je podružnica Osnovne šole Elvire Vatovec Prade. Svoja vrata je prvič odprla 4. novembra 2014 in je vse od takrat središče dogajanja v kraju. Krajani si brez nje ne znajo več predstavljati življenja, saj je zanje mnogo več kot le šola, je namreč tudi prostor, v katerem se odvijajo številne popoldanske dejavnosti za otroke in tudi za njihove starše in stare starše.

Ob odprtju je šolo obiskovalo 169 učencev, danes pa podružnično šolo v Sv. Antonu obiskuje že 246 učencev, številka pa se še veča.

“Začeli smo z devetimi oddelki, danes jih imamo na šoli že 13. Poudariti moram, da ima vseh sedem razredov, razen šestega, ki tu izvajajo program, po dva oddelka,” nam je zaupala ravnateljica osnovne šole, Franka Pegan Glavina.

Sv.Anton, 02.10.2014 Mestna obèina Koper, Otvoritev nove šole v Sv. Antonu, nova šola
Ravnateljica Franka Pegan Glavina in župan MOK Boris Popovič režeta torto ob otvoritvi nove osnovne šole. Foto: arhiv ekoper.si

Ravnateljica osnovne šole Elvire Vatovec Prade, pod katero spada tudi podružnična osnovna šola Sv. Anton, Franka Pegan Glavina, je izpostavila, da si je župan Boris Popovič ob izvolitvi prizadeval, da bi vsi otroci v Mestni občini Koper imeli enake pogoje za šolanje, kar se je z izgradnjo šole v Sv. Antonu tudi zgodilo.

“Županu smo za to zelo hvaležni,” je poudarila ravnateljica.

Kaj nova šola pomeni za otroke, krajane in učitelje?

V 100 let stari zgradbi, kjer je bila šola prej, ni bilo več mogoče izvajati pouka na sodoben način, kakršnega zahtevata devetletka in fleksibilen predmetnik. Učenci so potrebovali inovativno in vzpodbudno učno okolje. Prav tako so se v stari šoli borili s prostorsko stisko. Otroci niso imeli telovadnice, knjižnico pa je predstavljala večja omara, ki je krasila šolski hodnik.

Nova šola je tako razbremenila učitelje in učence. Končno imajo pogoje za kakovosten pouk, ki prinaša tudi boljše rezultate.

Za ekoper je ravnateljica Franka Pegan Glavina povedala, da so bili otroci ob vstopu v novo šolo presrečni. Njihov prvi vzklik je bil: “O, kako velika telovadnica!”

20161004_115052

Velika pridobitev je poleg telovadnice tudi jedilnica, ne smemo pa pozabiti niti na veliko knjižnico in prostorne učilnice. Taka pridobitev za otroke pomeni predvsem vzpodbudno učno okolje, učitelji pa so končno dobili možnosti za izvajanje sodobnih učnih metod.

Pridobili pa niso le učenci in učitelji, ampak tudi starši in stari starši otrok, saj se vrata šole v popoldanskem času ne zaprejo. Tu potekajo različne dejavnosti, namenjene otrokom in odraslim.

Aktivno udejstvovanje podružnične osnovne šole Sv. Anton

Kljub temu, da je osnovna šola še mlada, sodeluje v veliko različnih projektih. Med njimi izstopajo Otroški parlament, Rastem s knjigo – projekt, ki spodbuja branje in uporabo leposlovja med učenci, projekt Aktivna pot do umetnosti, Razvoj bralne pismenosti, Simbioza giba, v okviru katerega bodo odprli telovadnico tudi za starejše krajane in jim predstavili nove športne panoge, in mnogi drugi.

Zelo pomemben pa je projekt Ekošola kot način življenja. Program je namreč mednarodno uveljavljen. Na šoli so ponosni, da so lahko del ozaveščanja o pomenu ekologije. Poleg tega se učenci skozi vzgojni in izobraževalni program o ekologiji na različnih področjih udejstvujejo v lokalni skupnosti in tudi širše. Tako vsako leto v sodelovanju z različnimi organizacijami izvedejo zbiralne, ozaveščevalne in okoljske akcije ter likovne natečaje in delavnice. *