Pohodniki na Triglav tradicionalno krenili na pot

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Istra in Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko sta na današnji dan organizirala že 22. Pohod Ankaran – Triglav v počastitev osamosvojitvene in narodnoosvobodilne vojne.  Tako kot vsako leto je bil prvi postanek pohodnikov na Škofijah, kjer sta jih v zgodnjih jutranjih urah domačina Bojan Rovšek in Vlado Ličen vodila do zadružnega doma in slaščičarne na prvo kratko okrepčilo.

Tradicija, ki jo je pred 22 leti kot predsednik OZ VVS začel prav Vlado Ličen, se kljub številnim odpovedim pohodov v Sloveniji zaradi koronavirusa, tudi letos nadaljuje.

Pohodnike je na Škofije prišel pozdraviti in jim zaželeti srečno pot tudi koprski župan Aleš Bržan, spoštovanje vztrajnosti in tradiciji pa so jim izkazali sedanji in dva nekdanja predsednika sveta krajevne skupnosti ter nekateri krajani. Seveda pa dogodek ne bi bil pravi brez Marjetke Popovski in njenih deklet, ki vsakokrat pričakajo pohodnike in jih pospremijo s pesmijo ter dobro voljo.

Med pohodniki je bil že 20. tudi  Danijel Božič, ki je v brošuri ob 10-letnici opisal, kako je steklenička z morsko vodo v nahrbtniku romala na Triglav. »Morje in Triglav! Simbola, združena na slovenski zastavi, združena v glavah in dušah pohodnikov. V poklon domovini Sloveniji. Zanjo so leta 1991 iz naših vrst padle žrtve in pohodniki, veterani slovenske vojne, se jim priklanjamo. Priklanjamo se svobodi, samostojnosti, napredku, sožitju in miru

Na slovesnosti ob 20. jubileju, ki so ga pred dvema letoma obeležili na Škofijah, pa je predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas dejal, da pohodniki s svojimi pohodi na izjemen način ohranjajo spomin na pomen 2. svetovne vojne in na aktivnosti v času osamosvojitvenih procesov ter to prenašajo na mlade rodove.