DomovNaši krajiPokriti olimpijski bazen nared do konca leta 2018

Pokriti olimpijski bazen nared do konca leta 2018

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Če gre vse po načrtih bo bazenski del kompleksa Solis na Bonifiki do februarja pod streho. Trenutno na objektu nameščajo okna, v januarju bodo namestili tudi nove nosilce, sledijo gradbeno inštalacijska dela v notranjosti objekta in opremljanje le-tega, naložba naj bi bila zaključena konec leta 2018.

Potem, ko je zaradi stečaja družbe Primorje gradnja olimpijskega bazena na Bonifiki v Kopru za več let zastala, je njegovo usodo v svoje roke vzela koprska občina. Ta je poskušala projekt realizirati v okviru javno-zasebnega partnerstva, a neuspešno. Sedaj bo naložbo v financirala iz naslova proračunskih sredstev, dobršen del (nekaj manj kot 80 odstotkov vrednosti naložbe) katerih bo pridobila iz naslova mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Koper bo v okviru 8,1 milijona evrov vredne naložbe tako kmalu bogatejši za olimpijski bazen z merami 50×25 metrov, ki izpolnjuje vse pogoje za organizacijo mednarodnih plavalnih in vaterpolo turnirjev. Bazen bo služil tako tekmovalnim kot rekreativnim plavalcem in vaterpolistom, ki bodo odslej imeli tudi bistveno bolj ugodne pogoje za treninge. V okviru gradnje bo poskrbljeno tudi za vso spremljevalno infrastrukturo. V kletnih prostorih bodo tako uredili garderobe za športne klube in prostore za doping kontrolo, nadstropje višje pa še garderobe za obiskovalce bazena, slačilnice in sanitarije ter pisarne. Bazenski kompleks, velikosti osem tisoč kvadratnih metrov, zajema tudi tribune, vip ložo, večnamenski prostor in fitness.

Objekt bo tudi energetsko učinkovit in varčen. Kot so povedali na koprski občini, pri gradnji bazena uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo in materiale, ki bodo omogočili tudi velike energetske prihranke, kar se bo odražalo še zlasti pri tekočih stroških za vzdrževanje objekta. Ti naj bi bili minimalni.

V objektu Solis je predvidenih tudi kar nekaj novih parkirnih prostorov – od 360 parkirnih mest, jih ima 63 v lasti državna uprava, druga so v lasti koprske občine.