DomovNaši krajiPONOSNI NA OBČANE: Privoščite si sire kmetije Korošec

PONOSNI NA OBČANE: Privoščite si sire kmetije Korošec

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper ima bogato zaledje, katerega del je tudi krajevna skupnost Črni Kal. V objemu Bržanije so doma številne pridne roke kmetovalcev, ki so združeni v Podeželsko kmetijsko-turistično zadrugo Bržanija. Med njimi je tudi kmetija Korošec.

Cilj bržanijske podeželske zadruge je skrb za okolje in ohranjanje tradicije, ki je v Bržaniji resnično bogata. V raznoliki ponudbi izdelkov, ki jih ponujajo v zadrugo vključeni kmetje, boste našli tudi sire kmetije Korošec.

Na kmetiji Korošec pridelujejo odlične sire. Foto: ekoper.si

Na kmetiji Korošec vas bodo sprejeli odprtih rok

Pod znamenitim socerbskim gradom se v objemu čudovite narave nahaja kmetija Korošec, kjer vas bodo sprejeli odprtih rok. Razvajali vas bodo s siri in različnimi mlečnimi izdelki iz kravjega mleka. Poleg tega se ukvarjajo tudi s pridelavo suhomesnatih izdelkov.

Kot nam je zaupala sirarka Morena Korošec, so izdelki, ki jih pridelajo na kmetiji, stoodstotno naravni. Njihove živali namreč večino leta preživijo na pašniku, kjer se naužijejo sonca in svežega zraka. Poleg tega ne uporabljajo konzervansov in barvil, saj s pasterizacijo in segrevanjem mleka na 90 stopinj uničijo vse, kar bi lahko povzročilo hitro staranje živil.

“Večerna molža gre v hladilnik, jutranja molža pa v kotel, kjer se pasterizira na približno 72 stopinjah. Ko je mleko pasterizirano, ga moramo ohladiti na 45 stopinj. Na tej točki dodamo kulture, ki jih dobimo iz laboratorija in so potrebne za nastanek sira. Nato pustimo, da se zmes ohladi do 33 stopinj. Takrat dodamo sirišče. Hlajenje ustavimo in pustimo približno 45 minut, da se zmes strdi. Nato zmes znova segrejemo na 42 stopinj in pustimo, da se sir uleže v kotlu. Damo ga v kalupe, ročno iztisnemo sirotko in sir je pripravljen. Sirotke ne zavržemo, temveč jo v kotlu segrejemo na 90 stopinj, ji dodamo citronsko kislino in iz nje izdelamo skuto,” nam je postopek pridelave sira in skute zaupala Morena Korošec.

Poleg obiska kmetije Korošec, kjer boste lahko kupili odlične sire in ostale mlečne izdelke ter suhomesnate izdelke, lahko izkoristite priložnost in se odpravite na izlet v Sveto jamo ali pa na grad Socerb, kjer boste uživali v barviti naravi, na poti pa vas bodo zagotovo pozdravile tudi krave in konji s kmetije Korošec.

Skriti kotički koprskega zaledja: skrivnostna Sveta jama v Socerbu