DomovNaši krajiMEDNARODNO SREČANJE PEN: Koper navdihnil pisatelje, pesnike in publiciste

MEDNARODNO SREČANJE PEN: Koper navdihnil pisatelje, pesnike in publiciste

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je Mestno občino Koper v okviru mednarodnega srečanja PEN obiskala priznana delegacija pisateljev. Gostje so obiskali Hrastovlje in si ogledali Pretorsko palačo v Kopru.

Slovenski center PEN, združenje pisateljev, pesnikov in publicistov, ima dolgo tradicijo. Nastal je leta 1926, njegov prvi predsednik pa je bil Oton Župančič.

Včeraj so Koper obiskali pesniki in pisatelji iz 26 različnih držav (Finska, Švica, Francija, Irak, Škotska, Anglija, Hrvaška, Portugalska, Makedonija …). Med njimi je bil tudi iraški pesnik Sameer Sayegh, ki je v Slovenijo prišel kot begunec. Ustvarja v arabskem jeziku, pospešeno pa se uči tudi slovenščine.

Gostujoče pisatelje je v Pretorski palači sprejela županova svetovalka Jana Tolja. Foto: ekoper.si

V Pretorski palači jih je v imenu župana Borisa Popoviča sprejela županova svetovalka Jana Tolja, ki jim je predstavila Koper nekoč in danes ter načrte za razvoj mesta v prihodnosti. Pisatelji, pesniki in publicisti so bili nad videnim navdušeni.

Na letošnjem srečanju so razmišljali o vojni in miru

Kot nam je zaupala Ifigenija Simonovič, članica Slovenskega centra PEN, so imeli pisatelji tudi letos okrogle mize na različne teme. Tako so razmišljali o vojni in miru v duhu Tolstoja ter o kaosu in sovražnem govoru kot vojni napovedi.

Članica slovenskega PEN Ifigenija Simonovič in županova svetovalka Jana Tolja. Foto: eKoper.si

“Razmišljali smo o tem, kako se nas vojna dotakne in lahko vodi v destrukcijo sveta, kako nesoglasje med ljudmi ne more pripeljati do ničesar drugega kot do kaosa. Na mednarodnem sestanku pa je naša ženska sekcija razpravljala o sovražnem govoru, ki je pravzaprav vojna napoved,” je za eKoper povedala Ifigenija Simonovič in poudarila tudi pomen srečanja pisateljev za mir v organizaciji Mirovnega komiteja svetovnega PEN, ki ga je ustanovila ravno Slovenija. Poleg tega vsako leto pripravijo tudi srednješolski program, v katerem srednješolci iz vse Slovenije tekmujejo s svojimi literarnimi izdelki.

Pesniki so se na obisku počutili odlično, predvsem pa jih je navdušila znamenita hrastoveljska cerkev in freska Mrtvaški ples. Prav tako niso skrivali navdušenja nad starim mestnim jedrom Kopra in Pretorsko palačo. *

“V Slovenskem centru PEN smo veseli, da ste nas sprejeli tudi v Mestni občini Koper. Hvaležni smo županu, ki nas je gostil v občinski palači in poskrbel, da so nam postregli odlično kosilo, saj so naši obiskovalci imeli možnost uživati ob pristni istrski hrani, predvsem pa smo hvaležni, da nas podpira,” je še dodala Simonovičeva.