DomovNaši krajiPonovni poskus manipulacij, ali zgolj dezinformacija?

Ponovni poskus manipulacij, ali zgolj dezinformacija?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav smo pred dnevi na družabnem omrežju Facebook prebirali, kako občina v primeru prekopa občinske ceste na območju Zg. Škofij izvajalca ne nadzoruje in ne ukrepa, četudi ta ni upošteval določil, zapisanih v izdanem dovoljenju, je zgodba v resnici povsem drugačna. Občinski inšpektorat bo namreč že v začetku naslednjega tedna opravil terenski ogled cestišča in uvedel inšpekcijski postopek ter izvajalcu del naložil naj preplastitev ceste izvede v skladu z dovoljenjem – in sicer po celotni širini vozišča javne poti.

Gre za cesto na Zg. Škofijah, ki vodi proti Tinjanu, na kateri je Elektro Primorska oz. njen podizvajalec urejal elektrokabelsko kanalizacijo za objekt NNO TP Zg. Škofije, za kar je seveda predhodno tudi pridobil dovoljenje Mestne občine Koper. Dovoljenje, v katerem jasno piše, da mora po zaključku del vozišče vzpostaviti v prvotno stanje z uporabo t.i. eruptivnega (nedrsečega) asfalta.

»Vozišče predmetnega odseka občinske javne poti je potrebno pri vzpostavitvi prejšnjega stanja preplastiti preko celotne širine vozišča javne poti. Preplastitev vozišča je potrebno izvesti z uporabo asfaltne mešanice z eruptivnimi kamninami v obstoječi debelini,« je določba, zapisana v dovoljenju, ki ga je za Elektro Primorska pridobil izvajalec del, družba Grafist. Ob tem je navedeno še, da je izvajalec  odgovoren za stanje na mestu prekopa še celi dve leti po izvedbi le-tega.

Zadevo v svoje roke vzel Občinski inšpektorat

Dela, kot izhaja iz dovoljenja, naj bi se zaključila 31. marca, vendar so se po informacijah koprske občine izvajala še v tem tednu, ko naj bi se tudi uradno sklenila. O tem so se prepričali tudi na koprski občini, kjer so, kot so dejali, na podlagi ogleda na terenu ugotovili, da dela niso bila izvedena v skladu z izdanim dovoljenjem, zato bodo tudi ustrezno ukrepali.

Zadevo je danes v svoje roke vzel tudi Občinski inšpektorat, ki si bo stanje na terenu ogledal v ponedeljek, 16. oziroma v torek, 17. aprila, nakar bo, glede na izdano dovoljenje uvedel inšpekcijski postopek in izvajalcu del naložil, naj cesto na novo preplasti in jo prevleče z eruptivnim asfaltom, in sicer po celotni širini.

Ob tem na občini poudarjajo še to, da mora vsak izvajalec del na občinskih cestah v skladu z dovoljenjem ob zaključku le-teh opraviti primopredajo z upravljavcem ceste, v okviru katere slednji pregleda, ali so bila vsa dela opravljena skladno z dovoljenjem, kot tudi ali je potrebno pomanjkljivosti odpraviti. In dela na cesti na Zg. Škofijah pri tem niso nikakršna izjema.