DomovNaši krajiPovečana prometna varnost: del obalne ceste zdaj še enosmeren

Povečana prometna varnost: del obalne ceste zdaj še enosmeren

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Z jutrišnjim dnem (19.7.) se tudi uradno spreminja prometni režim na Obalni cesti, in sicer na odseku od križišča pri vhodu v kopališče oz. pri Hotelu Žusterna do priključka na Krožno cesto, ki bo poslej enosmeren. Vožnja bo mogoča zgolj po notranjem voznem pasu, torej iz smeri Izole proti Kopru – rešitev je začasna.

Nova prometna ureditev na tem delu obalne ceste med Koprom in Izolo je bila zgolj vprašanje časa. Potem ko sta Mestna občina Koper in Občina Izola v začetku leta za promet povsem zaprli del obalne ceste in jo namenili kolesarjem, rolkarjem ter pešcem, je koprska občina redno spremljala prometno situacijo na celotnem območju in ugotovila, da se je v tem času znatno povečalo število kolesarjev; do te mere, da je trasa nekdanje Porečanke (na odseku od Krožne do Žusterne) postala preobremenjena.

Pri štetju in spremljanju prometa je bilo ugotovljeno tudi, da se številni kolesarji, v izogib gneči na tem delu Porečanke vozijo kar po voznem pasu, ki je rezerviran izključno za motorna vozila, in to navkljub izrecni prepovedi, ki je označena z ustrezno vertikalno signalizacijo.

Občina je kmalu po zaprtju Obalne ceste začela z iskanjem najoptimalnejše rešitve, s katero bi zagotovila varen in tekoč pretok prometa, predvsem pa varno kolesarjenje in pešačenje na tem območju.

Na nevarnost kolesarjev na vozišču, ki ovirajo motorni promet, s tem pa ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu, so pristojne na občini opozorili tudi tamkajšnji krajani, ki cesto zaradi dostopov do stanovanjskih objektov uporabljajo vsakodnevno.

Občina je kmalu po zaprtju Obalne ceste tako začela z iskanjem najoptimalnejše rešitve, s katero bi zagotovila varen in tekoč pretok prometa, predvsem pa varno kolesarjenje in pešačenje na tem območju. Skupaj s projektantom so pretehtali več možnosti in kot najbolj primerno izbrali prav enosmerno ureditev, ki predvideva vožnjo zgolj v smeri proti Kopru. Vozni pas, ki pelje proti Izoli, bo poslej namenjen zgolj kolesarjem in rolkarjem, medtem ko bodo Porečanko lahko uporabljali le pešci.

Prikaz novega prometnega režima. Foto: MOK

Kako bo z dostopom?

Na ta del obalne ceste bo poslej možno dostopati zgolj s Krožne ceste; vsi tisti, ki prihajate iz Kopra, boste lahko do recimo Moleta prišli bodisi prek ulice Vena Pilona bodisi prek  ulice Dolga Reber, se priključili na Krožno cesto in se spustili do obalne ceste.

Navedena sprememba predvideva tudi manjšo spremembo voznih redov avtobusov, ki bodo svojo traso ohranili, nekoliko spremenjene bodo le vstopno-izstopne točke in dinamika poti. Ukinjata se namreč dve postajališči na Krožni cesti, na novo pa se uvaja dodatno postajališče na ulici Dolga Reber, tik pred vrhom ulice, kjer je bila postaja že zarisana.

Kot so pojasnili na občini je rešitev začasne narave, po tem obdobju bodo znova preverili, ali je bila ta rešitev res najbolj optimalna.