DomovNaši krajiPričela so se dela za sanacijo plazu Krnica

Pričela so se dela za sanacijo plazu Krnica

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so se tudi uradno začela sanacijska dela na zemeljskem plazu v Krnici – delavci podjetja Adriaing so danes že na terenu in izvajajo prve meritve. 

Krajani Krnice si lahko končno oddahnejo – če bo šlo vse po načrtih bo namreč sanacija zemeljskega plazu na tem območju zaključena še letos. Prva faza zajema gradnjo cevovodov in jarkov, globokih drenaž kot ukrep izsuševanja plazu in gradnjo dela meteorne kanalizacije, v kolikor navedeni ukrepi ne bi zadostovali, bo sledila še druga faza, v okviru katere bodo uredili še pilotne stene.

Delavci Adriainga so že na terenu. Foto: MOK

Da je bila sanacija nujno potrebna priča tudi dejstvo, da so največjo potencialno nevarnost na tem območju predstavljale obilne padavine, ki bi lahko znova povzročile večje premike zemljine oziroma premik roba plazu, kar bi lahko ogrozilo več stanovanjskih objektov v vasi, kot tudi cesto Črni Kal – Rižana ter Krniški potok.

Mestna občina Koper  je takoj pristopila k reševanju problematike in delavci podjetja Adriaing, ki je zadolženo za izvedbo sanacijskih del, so že na terenu, kjer bodo že v roku enega tedna pričeli tudi z večjimi posegi. 

Dokumentacija za drenažo, meteorno kanalizacijo in podporne konstrukcije izdelana že leta 2014

Izsledki monitoringa kažejo, da se notranjost plazu na leto premakne za približno 1 do 2 cm, površina pa za 2 do 3 cm, počasi se premikajo tudi stanovanjski objekti.

Plazenje zemlje nad vasjo Krnica je bilo prvič zaznano že leta 1979, a se je intenzivneje aktiviralo šele po daljšem deževnem obdobju leta 2010, ko je resno ogrozilo življenje nekaterih prebivalcev. Mestna občina Koper je tako že v januarju 2011 Geološkemu zavodu Slovenije naročila celovit pregled plazovitega območja in vzpostavila monitoring, izdelala pa je tudi elaborat za sanacijo. Poleg tega je v letu 2011 družini, katere dom ni več zagotavljal varnega bivanja, omogočila varno nastanitev na drugi lokaciji.

Foto: MOK

Marca 2013 je bila izdelana dokumentacija za gradnjo cevovodov in jarkov, v letu 2014 pa je bila na podlagi geomehanske raziskave izdelana še dokumentacija za drenažo, meteorno kanalizacijo in podporne konstrukcije, izvedeni pa so bili tudi najnujnejši sanacijski ukrepi na poškodovanem objektu.