DomovNaši krajiJelarji kmalu spet Elerji

Jelarji kmalu spet Elerji

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski svet bo na pobudo krajanov Elerjev, predvidoma jeseni, sprejel odlok o preimenovanju naselja. Kljub temu, da na tabli naselja piše Elerji, je na osebnih izkaznicah krajanov kraj še vedno zapisan kot Jelarji.

Krajani so predlog o spremembi imena utemeljili z zgodovinskimi viri, kjer je navedeno, da se uporaba imena Jelarji pojavi šele po letu 1955, medtem ko se je skozi vsa časovna obdobja uporabljalo poimenovanje Elerji. Poleg  tega je za samo vas tudi značilen priimek Eler in ne Jelar, še več, kažipoti v vasi so bili vedno označeni s poimenovanjem Elerji.

Elerji. Foto: traven.si

Vse se je začelo že pred štirimi leti, ko so krajani posredovali pobudo o spremembi imena, ki je bila predstavljena tudi Mestni občini Koper. V ta namen so celo zbrali 117 podpisov, kar predstavlja veliko večino tam živečih krajanov.

Pozitivno mnenje k spremembi, administrativnega in geodetskega imena Jelarji, je podalo tudi Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Geodetska uprava pa je potrdila, da v Sloveniji naselje z imenom Elerji še ne obstaja.