DomovNaši krajiSANACIJA PLAZU BEZOVICA: Miniranje skalne brežine že konec avgusta

SANACIJA PLAZU BEZOVICA: Miniranje skalne brežine že konec avgusta

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajanom Bezovice, kjer občina že leta opravlja monitoring skalnih blokov in plazu, so včeraj predstavili aktivnosti poteka sanacije skalne brežine, ki naj bi se začela konec avgusta.  

Sanacija skalne brežine v Brezovici namreč poleg postavitve lovilne ograje predvideva tudi miniranje skalne brežine, izvedli pa bodo tudi vse potrebne ukrepe za zaščito državne ceste Loka–Podpeč–Rakitovec.

Miniranje bo potekalo predvidoma vsak tretji dan od konca avgusta dalje in bo trajalo dva meseca. V času miniranja bo zaprta državna cesta pri vasi Bezovica, poleg tega pa bodo izpraznjeni tudi stanovanjski objekti na vplivnem območju miniranja. Točen urnik miniranj bo izvajalec še sporočil in tudi izobesil na oglasni deski v vasi.

Plaz v Bezovici bo kmalu saniran. Foto: RO

Krajani že seznanjeni z varnostnimi ukrepi

Naj spomnimo, da bi lahko debela stena, ki ogroža krajane v Bezovici, razpadla. Po predvidevanjih naj bi pri tem nastali vsaj trije bloki v velikosti približno 500 kubičnih metrov, ki bi se lahko razbili še na manjše bloke in dosegli varovalni nasip.

Predstavniki družbe Rafael d. o. o. so vaščanom pustil kontakt, kjer bodo dosegljivi za morebitne pripombe in vprašanja glede same izvedbe minacije. Ravno tako je bilo dogovorjeno, da se tedenskih operativnih sestankov udeleži tudi predstavnik vasi, ki bo skrbel za seznanjenost vaščanov s potekom sanacije.

Izvajalec, družba Rafael d.o.o. Sevnica, ki že opravlja vse potrebne meritve na terenu, je vaščanom predstavil predvidene sanacijske ukrepe ter potek samega miniranja skalne brežine. Vaščani so bili seznanjeni tudi z varnostmi ukrepi.

Predstavitve se je udeležil tudi predstavnik Mestne občine Koper, Igor Rakar vodja službe za zaščito in reševanje, ki je izrazil zadovoljstvo, da se bo ta problematika rešila in ob enem pohvalil zelo dobro sodelovanje z investitorjem in izvajalcem.