DomovNaši krajiSlabost in reševanje z vrha koprskega zvonika

Slabost in reševanje z vrha koprskega zvonika

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Gasilska brigada Koper je včeraj pripravila prav posebno gasilsko vajo, in to na samem vrhu koprskega zvonika. Gasilci, ki so se z nosili z zvonika spuščali v jutranjih urah, so tako poskrbeli za marsikateri začuden, če ne celo prestrašen pogled. K sreči se je vse dogajalo po scenariju vaje gasilcev koprske brigade, ki so uprizorili reševalno akcijo z vrvno tehniko z visokih objektov.

Na včerajšnji vaji se je urilo osem gasilcev, specializiranih za reševanje z višin in globin. Ti so morali, kakor je predvidel scenarij, obiskovalca, ki ga je obšla slabost, rešiti in z vrvno tehniko na nosilih spraviti na varna tla. Scenarij so preigrali tako na zunanji steni kot tudi v notranjosti 54-metrskega zvonika.

Domači gasilci so skrbno zavarovali prizorišče vaje. Foto: ekoper.si

Vrvna tehnika reševanja predstavlja rešitev na težko dostopnem terenu 

Za delo z vrvno tehniko je v prvi vrsti ključna varnost. Šele nato se lahko reševanje prične. Gasilci so vajo opravili v izmenah –  v vsaki po dva gasilca, kolikor bi jih bilo tudi v realnosti zadolženih za tovrstno reševalno akcijo. Ob včerajšnjem podvigu so se torej koprski gasilci dodatno usposabljali za reševanje z višin, obenem pa nadgrajevali znanje o delu z vrvno tehniko, ki so jo sicer v osnovi že dobro poznali.

Vrvna tehnika pride v poštev predvsem na težko dostopnem terenu, kot je Kraški rob, klif ob morju ali pa v mestnem okolju visoke stavbe, dvigala, reflektorji, žerjavi, oboki in vodnjaki, kjer vrvna tehnika prav tako predstavlja rešitev. V takšnih primerih je ovira za pogumne gasilce lahko tudi psihološka, ravno zato pa se gasilci udeležujejo rednih treningov, s katerimi si olajšajo situacijo v realnosti in se uspejo izogniti stresu. Pri koprski gasilski brigadi takšnim aktivnostim, kot je bila včerajšnja, pripisujejo velik pomen.