DomovKulturaPred nami je poletna muzejska noč

Pred nami je poletna muzejska noč

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

To soboto, 15. junija 2019, nas znova čaka največja nacionalna promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij. Pestro bo tudi v Kopru.

Sedež Pokrajinskega muzeja – palača Belgramoni Tacco na Kidričevi ulici bo od 18. ure dalje gostila zanimivo dogajanje. Restavratorka Lidija Gardina in kustos za umetnostno zgodovino Edvilijo Gardina vam bosta med 18. ter 19. uro predstavila pet odličnih kiparskih del, istočasno se bo odvijalo tudi doživljajsko vodstvo za otroke. Otroci, starejši od šest let, bodo s pomočjo igre, ugank in zabavnih nalog ter tudi gibanja in plesa spoznavali palačo ter muzejske zaklade.
Družine se bodo lahko odločile za samostojno raziskovanje muzejskih zbirk s pomočjo Lova na zaklad, najmlajši pa bodo veseli novih sestavljank v obliki mehkih kock ter ostalih iger v večnamenskem prostoru.
Od 18. ure pa do polnoči bo možen tudi brezplačen ogled koprskega zvonika, medtem ko bodo v etnološki zbirki na Gramscijevem trgu med 19.30 in 20.30 predstavili rekonstrukcijo suhozidne hiške – kažete, ki sta jo postavila mojstra Dejan Zadravec ter Sergij Palčič. Interaktivna aplikacija Mizica pogrni se! pa vas bo seznanila s kulturo prehranjevanja kmečkih in meščanskih prebivalcev v preteklosti ter nagovorila k aktivnemu ustvarjanju različnih ambientov s pomočjo 40-ih ilustriranih muzejskih predmetov.

Od 21.30 do polnoči bo v palači Belgramoni Tacco predstavitev muzejskih zbirk Pokrajinskega muzeja Koper, med 22. in 22.45 ter med 23. in 23.45 pa premierna predstavitev 3D popotovanja skozi koprsko likovno zgodovino.

Ob 22.30 in 23.30 bosta tudi brezplačna vodena ogleda Pretorske palače v slovenskem in italijanskem jeziku.