DomovNaši krajiPredstavili pobudo za nadgradnjo drugega tira v dvotirno povezavo

Predstavili pobudo za nadgradnjo drugega tira v dvotirno povezavo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Ministrstvo za okolje in prostor je včeraj začelo s predstavitvijo sprememb in dopolnitev Državnega lokacijskega načrta za drugi tir, s katerimi bi omogočili dvotirnost prihodnje železniške proge med Divačo in Koprom. Pobuda bo v digitalni obliki objavljena do 22. avgusta, danes popoldne jo bodo predstavili tudi v prostorih občin Sežana in Hrpelje – Kozina.

Gre za nadgradnjo enotirne železniške povezave, ki jo bo podjetje 2TDK začelo graditi predvidoma na začetku prihodnjega leta. Trenutno so v teku pripravljalna dela, in sicer gradnja dostopnih cest v skupni dolžini 20 kilometrov, ki bodo med gradnjo drugega tira omogočale dostop do posameznih delovišč trase, po končani gradnji pa bodo predane lokalnim skupnostim v nadaljnjo uporabo.

Pobuda, ki je prišla s strani Direkcije za infrastrukturo, predvideva prostorsko umestitev dodatnega vzporednega (levega) tira na celotnem poteku nove železniške proge Divača – Koper (levi tir gledano v smeri iz Divače proti Kopru), ki bo večinoma potekal ob novem tiru, ponekod pa se bo od njega tudi oddaljil.

Kot so včeraj znova poudarili, bo šele dvotirnost železniške povezave omogočila dokončno opustitev obstoječega tira, ki močno obremenjuje prebivalce območja krajevne skupnosti Črni Kal. Hkrati bo to priložnost, da se trasa nekdanje proge nameni drugim, bolj trajnostno naravnanim vsebinam, ki bodo okolju in ljudem bistveno bolj prijazne.

Pobuda za spremembo državnega lokacijskega načrta bo do 22. avgusta objavljena v digitalni obliki, in sicer na tej povezavi, okoljsko ministrstvo jo bo predstavilo tudi občinam, ki jih zadeva. Včeraj so pobudo predstavili v Pretorski palači v Kopru, danes sta na vrsti še sežanska in hrpeljskokozinska občina. Kot izhaja iz časovnice, bi vlada lahko uredbo sprejela do leta 2023.

Včerajšnje predstavitve so se udeležili tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je pozdravil pobudo in izrazil zadovoljstvo, da se zadeve naposled premikajo, kot tudi predsednik županove komisije za spremljanje gradnje drugega tira Primož Turšič in njen član Jadran Bajec ter županov svetovalec, zadolžen za projekt Danijel Božič.