DomovNaši krajiPrižig Čudolandije si je prišlo ogledat več kot 25 tisoč obiskovalcev

Prižig Čudolandije si je prišlo ogledat več kot 25 tisoč obiskovalcev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru je vrata danes odprla Čudolandija, dežela čarobnih lučk, ki so mesto odele v dih jemajočo praznično podobo. Nepozabne prireditve, ki so jo s svojim odličnim vokalnim nastopom popestrili svetovno znani Perpetuum Jazile, se je  po prvih podatkih udeležilo več kot 25 tisoč obiskovalcev, ki so bili tako nad programom kot tudi nad veličastnimi svetlobnimi umetninami več kot navdušeni. 

Koper je danes dobesedno pokal po šivih. Težko pričakovana dekorativna svetlobna okrasitev, ki so ji v koprski občini nadeli nadvse domiselno ime Čudolandija, je danes pozno popoldne zasijala v vsem svojem sijaju. Fascinantne svetlobne umetnine so v mestu zasijale ob prav posebnem vzdušju, piko na i celotnemu dogajanju pa je dodala svetovno priznana skupina Perpetuum Jazzile, ki je s hitom Don`t stop me now občinstvo popeljala v nepozabno čarobno doživetje.

Prižig nove dekorativne razsvetljave je s pritskom na velik rdeči gumb sprožil koprski župan Boris Popovič, a ne kar tako v prvo, temveč šele v tretjem poskusu, ko so se mu na odru pridružili najmlajši, ki so si v spremstvu staršev prišli pogledat daleč najlepšo okrasitev letošnje zime. Kot je ob tem povedal, je letošnja Čudolandija le uvod v še večji projekt, poimenovan Koper 365.

Koncept tega projekta je postati mesto, ki živi vse dni v letu, mesto, v katerem se vsak dan nekaj dogaja, v katerem se razvoj nikoli ne ustavi in v katerem zamisli nikoli ne zmanjka, je pojasnil koprski župan Boris Popovič: “Prepričan sem, da bo ta projekt uspešen in da bomo prav vsi imeli nekaj od tega. Treba je dati možnost vsem nam, predvsem pa našim otrokom, da odraščajo tako kot smo odraščali mi. Ne samo s telefoni, temveč tudi na prostem, v družbi družine in prijateljev. Dajmo jim možnost živeti še bolje.” Ob tem je dodal, da verjame, da bo Koper poslej živel tudi pozno v jesen in pozimi ter da bo nova svetlobna okrasitev na ulice in v mesto zvabila številne. “Ven, med ljudi, v družbo, med prijatelje, to je bilo tisto, kar nas je vodilo pri snovanju Čudolandije,” je še povedal in svoj nagovor sklenil z mislijo: “Danes smo tukaj, da še enkrat več dokažemo, da smo pravi, da smo delavni, marljivi, inovativni in da je mesto Koper tisto mesto, v katerem je vredno živeti, ki ga je vredno  obiskati in da si mi, Koprčani, te uspehe zares zaslužimo”. 

Številčno občinstvo, ki se je udeležilo prireditve, je bilo nad novo mestno pridobitvijo dobesedno očarano. Svet čarobnih lučk pa je še posebej navdušil zlasti najmlajše obiskovalce. Celotno dogajanje je popestrila Martinova tržnica pod lučkami na koprskem mandraču, ki je ponujala mlada vina in ostale martinove dobrote, večerna zabava pa se je nato preselila v Taverno, na ČudoParty.

 

Medtem ko lahko Martinovo tržnico pod lučkami obiščete še jutri in v nedeljo med 14. in 20. uro, se bo bogato dogajanje Čudolandije v prihodnjih tednih še stopnjevalo. Tako bo že v drugi polovici novembra zaživelo drsališče ob morju, 6. decembra pa bo na Titovem trgu zasijala božično-novoletna jelka, ljubitelje drsanja bo razveselilo tudi drsališče na trgu s spremljevalnim programom, najmlajši pa se bodo zagotovo najbolj razveselili prihoda Miklavža.