DomovNaši krajiPRVI V SLOVENIJI: Po Kopru bosta vozila električna avtobusa

PRVI V SLOVENIJI: Po Kopru bosta vozila električna avtobusa

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprskem mestnem potniškem prometu bosta od 10. julija do 31. avgusta na poletni liniji (Olmo – Žusterna – avtobusna postaja Koper –Žusterna – Olmo) poskusno vozila avtobusa na 100-odstotni električni pogon. Prav v ta namen pa so danes na ploščadi pri Upravi za pomorstvo, na nekdanji koprski avtobusni postaji, župan Mestne občine Koper, Boris Popovič, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija, Bo Karlsson in prokurist družbe K-BUS, Marjan Kozel, predstavili novo izkušnjo električnih vozil v Kopru. Predstavitvi je sledila prva testna vožnja po poletni liniji.

Pilotni projekt koprskega e-minibusa, ki ga je omogočila Mestna občina Koper, je prvi tovrstni v Sloveniji in se bo izvajal vse do 31. avgusta 2018. Družba K-Bus, ki proizvaja istoimenska vozila, je namreč Arrivi in Mestni občini Koper omogočila testiranje dveh avtobusov K BUS E SOLAR CITY. Gre za model nizkopodnih e-minibusov s posebnimi tehničnimi rešitvami. Podoben avtobus je že v vsakodnevni uporabi v mestu Göttingen v Nemčiji, v javni promet pa so ga vključili novembra 2017.

Mestna občina Koper sledi smernicam trajnostnega razvoja

S testno uporabo avtobusov družbe K-Bus v prevoznem podjetju Arriva Dolenjska in Primorska pridobivajo novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želijo tudi v svojem voznem parku.

Vožnja z e-minibusom je za uporabnike brezplačna.

»Mestna občina Koper kot trajnostno naravnana občina, si skozi ves čas prizadeva, da uredi tudi področje javnega prevoza. Prav v ta namen smo pred časom posodobili vse avtobuse, danes pa prvič na naše ulice pošiljamo dva električna avtobusa. Upam, da si bomo lahko že v kratkem privoščili še več avtobusov na električni pogon in na ta način prispevali k zmanjšanju emisij in onesnaženosti okolja je zbrane nagovoril prvi mož koprske občine Boris Popovič in nadaljeval, da si »življenja v mestu in njegovi okolici, ki nima urejenega javnega prevoza, enostavno ne znam predstavljati. Prepričan sem, da bodo električna avtobusa uporabljali tako domačini kot tudi turisti.«

Ob tem je še izrazil željo, da se uporaba javnega prevoza razširi med čim večje število uporabnikov, saj »prav z zmanjšanjem cestnega prometa v mestu in njegovi okolici največ prispevamo k dvigu kakovosti življenja.«

Sicer pa Mestna občina Koper v želji po omejevanju uporabe osebnih avtomobilov v mestu in njegovi okolici, subvencionira javni prevoz.

“Vesel, da imate v Kopru župana, ki se ne boji sprememb.”

»V Skupini Arriva smo veseli, da lahko danes, skupaj z Mestno občino Koper, napovemo pilotni projekt, v katerem bomo testirali dve moderni, uporabnikom prijazni in ekološki električni vozili. S tem projektom se naše uspešno partnerstvo z Mestno občino Koper nadaljuje tudi na področju e-mobilnosti. Vesel sem, da skupaj prispevamo k trajnostnemu javnemu prevozu v Kopru je povedal direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija,  Bo Karlsson.

Prokurist družbe K-BUS, Marjan Kozel je predstavil tehnične značilnosti e-minibusa. Gre za 6,7 metrov dolg inovativen e-avtobus, ekološko čisto vozilo brez emisij izpušnih plinov, v katerem se bo po koprskih ulicah lahko prevažalo do 27 potnikov. E-minibus ima 16 sedišč in 10 stojišč ter eno mesto za invalide.

»Prepričan sem, da bo prvi električni avtobus v linijskem prometu v Sloveniji prijetna sprememba za občane Mestne občine Koper. Ta je še posebej prijazen do invalidov in mamic z vozički. Posebej pa sem vesel, da imate v Kopru župana, ki se ne boji sprememb in je prav te sposoben tudi uresničiti je ob robu dogodka dejal Marjan Kozel.