DomovNaši krajiPrvih 1.500 tekačev je prijavljenih

Prvih 1.500 tekačev je prijavljenih

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Drugi konec tedna v aprilu, 13. in 14. aprila, bodo Obalo znova preplavili tekači. Ti bodo lahko tudi letos svoje moči preizkušali na treh različnih trasah, rekreativnem teku, polmaratonu in paradni disiplini 42 kilometrov, vse s ciljem v Portorožu, ki je tudi osrednje prizorišče letošnjega Luka Koper 6. Istrskega maratona, najbolj množične tekaške prireditve na Primorskem. 

Predstavniki vseh štirih istrskih občin in generalnega pokrovitelja Luke Koper so na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili potek letošnjega dogodka, izrazili izjemno zadovoljstvo od tako uspešni zgodbi, ki združuje vse obalne občine ter privablja množico rekreativcev in njihovih spremljevalcev. Istrski maraton je tako po njihovem dokaz uspešnega sodelovanja za skupni cilj. Vse turistične organizacije obalnih občin se bodo ponovno predstavile, letos pa bodo sodelovale tudi s svojo ekipo na teku pod skupno blagovno znamko Love Istria.

Organizatorji si vsako leto prizadevajo, da bi tekači vseh treh tras lahko občudovali lepote in zanimivosti naše Istre; trase tako vodijo tik ob morju, skozi oljčnike, vinograde, po Parenzani ter ulicah in trgih, z organizacijo spremljevalnega programa pa skrbijo tudi za turistično privlačno prireditev. Letos se obetajo tudi nekatere novosti.

Kot je pojasnila predsednica Društva Istrski maraton dr. Marijana Sikošek, bodo trase tudi letos nekoliko drugačne, kot minula leta. Štart in cilj paradne discipline bo v Portorožu, tekači pa bodo lahko na 42 kilometrski preizkušnji ponovno po dolgem pretekli slovensko Istro. Tekači na 21 kilometrov se bodo na traso letos podali v Kopru, medtem ko bodo v cilj pritekli prav tako v Portorožu. Povsem na novo bo speljana trasa rekreativnega teka, ki bo razkrila lepote polotoka Seča in ga bodo tekači obkrožili večinoma po ravnem. Pester bo tudi spremljevalni program, v okviru katerega bo nastopila Anika Horvat z bendom. 

Organizatorji Istrskega maratona letos presenečenje pripravljajo vsem udeležencem tekov, in sicer posebno majico Istrskega maratona, tekači na 42 kilometrski preizkušnji pa bodo deležni še presenečenja v cilju. Maraton bo letos dal še večji poudarek na svojo trajnostno usmerjenost in okoljsko osveščanje, saj se bo v čim večji meri izognil uporabi plastike ter spodbujal skupinske prevoze.

Kot so povedali danes, so prijave v polnem zamahu – do konca 1. prijavnega obdobja, 23. 1., je samo še teden dni, prijavljenih pa je že več kot 1.500 tekačev. Vsem tekačem priporočajo, naj se na maraton prijavijo čim prej in naj to storijo skupinsko, saj si s tem zagotovijo nižjo prijavnino.

Fotografska razstava o Istrskem maratonu je že postavljena

V društvu pa tudi sicer ne mirujejo. V sodelovanju s Foto klubom Portorož so tako že odprli prvi del fotografske razstave, ki je do konca januarja na ogled v Ankaranu, zatem pa se seli v Koper in Izolo, svojo pot pa bo končala v Piranu. Prav tako so dejavni s tekaškimi pripravami, ki jih vodijo trenerji iz prijateljskih društev, s katerimi krepijo zavedanje o zdravem in aktivnem načinu preživljanja prostega časa.

Sikoškova je ob tem poudarila tudi srčnost in zagnanost prostovoljcev Istrskega maratona, ki jih tekači in organizatorji prav vsakič pohvalijo zaradi njihove pozitivne energije in pomoči, njihov entuziazem pa daje tudi poseben čar prireditvi, ter jih povabila k sodelovanju, da bomo lahko ponovno skupaj pokazali gostoljubje Istranov.