DomovNaši krajiKmalu šesti Mednarodni festival Refuscus Mundi

Kmalu šesti Mednarodni festival Refuscus Mundi

Naši krajiSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 9. februarja, bo v Izoli potekal peti mednarodni festival vin Refuscus Mundi – Svet refoška, ki bo posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk. Na njem se bo s svojimi vini, pridelanimi iz grozdja sorte refošk, predstavilo približno 40 vinarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. 

Osrednji del festivala Refuscus Mundi – Svet refoška bo degustacija vin približno 40 vinarjev iz Slovenije,Hrvaške in Italije, spremljale jo bodo vodene degustacije za manjše študijske skupine. Že dopoldan istega dne, med 9.30 in 13. uro, bo v Kopru potekala mednarodna strokovna konferenca Refošk gre v svet (Lokalna vina na globalnem trgu), na kateri bodo poznavalci osvetlili prodajne priložnosti vin sorte refošk.

Festival Refuscus Mundi je pomembno stičišče vinarjev in njihove publike, da pokažejo vse potenciale refoška in slogovno širino, ki jo ponuja sorta. Gre za staro sorto vinske trte, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran. Značilnost vin te sorte je globoka rubinasta barva ter izraziti sadežnost in svežina. Refošk je dolgo veljal za enoletno vino, v zadnjih dveh desetletjih pa so vinarji utrdili njegov značaj velikega vina. Iz sorte refošk pridelujejo slogovno različna vina: peneča se vina, rose, mlada vina, bogata zorjena vina in vina iz sušenega grozdja z ostankom sladkorja. Refošk je najbolj razširjena rdeča sorta v Sloveniji in najbolje prodajano sortno vino v njeni zgodovini. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov refošku pripisujejo blagodejne lastnosti.