Razstavljene karikature iz Pogovorov o branju

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja je zaživela razstava Literatura v karikaturi koprske karikaturistke Lorelle Fermo, v kateri je upodobila šestnajst književnikov in književnic, ki so v okviru Pogovorov o branju sodelovali kot gostje. Razstava bo v avli koprske knjižnice na ogled do konca avgusta, kmalu pa bo na voljo tudi v virtualni obliki, na spletu.

Pogovore o branju v Gledališču Koper prirejajo že od leta 2012, karikaturistka Lorella Fermo pa podari karikaturo kot unikaten spomin vsakemu gostu. Na karikaturah so upodobljeni Mirt Komel, Anja Golob, Marko Sosič, Milan Dekleva, Katja Teržan, Juan Octavio Prenz, Andrej Medved, Miklavž Komelj, Marjan Tomšič, Suzana Tratnik, Breda Biščak, Dušan Merc, Ace Mermolja, Gašper Kralj, Dragan Velikić in Velibor Čolić. Upodobitve gostov so razstavljene v časovnem zaporedju od konca oktobra 2019 do junija letošnjega leta. »Opazovalca karikatur Lorelle Fermo prav zagotovo pritegne zgodba, ki jo karikaturistka upodobi z natančnimi detajli. Ti duhovito označijo portretiranca in njegovo literarno obzorje,« je prepričana slovenistka in voditeljica Pogovorov o branju Jasna Čebron.

»List papirja je za Lorello Fermo površina beleženja občutij, ki nastopajo v stiku z okoliškim svetom: tega naseljujejo osebe raznolikih značajev, iz katerih nastaja širok eksistencialni repertoar, v njem pa lahko razberemo drobce verodostojnega ujemanja z resničnostjo. V teh portretih avtorica izpostavlja tipične lastnosti posameznikov, ki jih uokvirja spačena optika njenega humorja – sposobnost, da nam izvabi nasmeh z dobrodušno močjo premlevanja zabavnih vidikov vsakdanjega življenja,« je o avtoričinih portretih, ki krasijo avlo Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, zapisal Enzo Santese.

Razstavo si bo mogoče ogledati vse do konca avgusta, kmalu pa bo dobila tudi spletno obliko, in sicer na uradni strani knjižnice in družbenih omrežjih.