Slovenska Istra in Trst s skupnimi močmi za Evropsko prestolnico kulture PI2025

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Istrski župani Kopra, Pirana, Izole in podžupanja Ankarana so se  včeraj v Trstu srečali s tržaškim županom Robertom Dipiazzo. Na delovnem sestanku partnerskih mest so določili naslednje korake čezmejne prijave Evropske prestolnice kulture 2025. Kot so poudarili vsi prisotni, je ključnega pomena skupno sodelovanje, ki je iz leta v leto močnejše.

Istrska mesta Piran, Koper, Izola in Ankaran skupaj s Trstom že od začetka prijave gradijo Evropsko prestolnico kulture PI2025. Primer dobrega sodelovanja, sobivanja in prepleta bogate kulture, ki samo še krepi močno partnerstvo med mesti, je tudi včerajšnji delovni sestanek. V občinski palači so se z županom Trsta Robertom Dipiazzo sestali piranski župan Đenio Zadković, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, župan Izole Danilo Markočič in podžupanja Ankarana Barbara Švagelj. Tema delovnega sestanka so bile skupne čezmejne aktivnosti prijave Piran-Pirano 4 Istria 2025 (kratko PI2025), ki jo vodi Martina Gamboz.

Vsi udeleženci rednega delovnega sestanka so poudarili namen skupne kandidature, ki v evropskem duhu povezuje območje, ki ga odlikujejo tako naravne lepote, kot preplet treh jezikov in kultur. Župani so se seznanili s potekom priprav umetniškega programa, poudarili pomen novih vlaganj v kulturno infrastrukturo in začrtali celostni čezmejni potek projekta.

Župani si bodo tudi v prihodnje prizadevali za dobre čezmejne odnose in ohranjanje miru med ljudmi, kar je tudi bilo sporočilo obiska predsednikov Slovenije in Italije, 13. julija v Trstu.