Prostovoljci izdelali posebne igrače za otroke z okvaro vida

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V organizaciji OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, Medobčinskega društva za slepe in slabovidne, Pedagoške fakultete in Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper so v koprski knjižnici na Oddelku za mlade bralce pripravili razstavo S prsti do znanja. Diplomantka Ina Sulič je v okviru projekta s prostovoljci izdelala didaktične igrače za otroke z okvaro vida. Odprtja razstave se je udeležila tudi koprska podžupanja Jasna Softić, ki je bila nad projektom navdušena.

Magistrica inkluzivne pedagogike in zgodnjega učenja s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Ina Sulič se je že med študijem odločila, da bo pomagala otrokom s posebnimi potrebami, zato je lani zasnovala projekt S prsti do znanja, v okviru katerega pomaga najmlajšim z okvaro vida, saj njihovo učenje in zaznavanje potekata z ostalimi čutili, ki so zaradi slepote in slabovidnosti še bolj izostrena.

Otip je prav gotovo najpomembnejše čutilo v prvih letih življenja, zato so prilagojene didaktične igrače tipne. »Pomembno se mi zdi, da se tudi slepi in slabovidni otroci lahko vključujejo v vsakdanje življenje, zato je pomembno, da je inkluzija del vzgojno-izobraževalnega procesa v vseh institucijah, didaktični pristopi pa prilagojeni slehernemu posamezniku. Ključno je, da otroka oziroma učenca upoštevamo v vsej njegovi različnosti in mu olajšamo pot do čim boljšega učnega dosežka,« je ob odprtju razstave razkrila Suličeva.

Pri izdelavi igrač so sodelovali sodelavci z osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in mentorica dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete v Kopru. Igrače so pomagali pripraviti tudi drugi prostovoljci, med njimi priporniki Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper. Razstava bo na Oddelku za mlade bralce v Kopru na ogled vse do 20. avgusta, nato bodo didaktični razstavljeni izdelki podarjeni Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne v Ljubljani.