DomovNaši krajiReševali voznika, preprečevali onesnaženje in gasili požar

Reševali voznika, preprečevali onesnaženje in gasili požar

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprskem pristanišču so minuli konec tedna pod okriljem koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, Luke Koper, Slovenskih železnic in Mestne občine Koper izpeljali vajo Luka Koper 2021. V vaji je sodelovalo približno 150 pripadnikov različnih služb in enot, preverjali so vodenje in delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč v primerih nesreč z nevarno snovjo v železniškem prometu.

Na križišču ceste in železniške proge v Luki Koper se je zgodila nesreča, voznik avtocisterne je trčil v vlak, ki ga je ob trku prepolovilo. Lokomotiva z dvema vagonoma je odpeljala naprej, preostali trije vagoni, ki so prevažali kerozin, so obstali na kraju nesreče. Voznik avtocisterne je ostal ukleščen v vozilu, kmalu je zagorela še kabina. Iz dveh vagonov, ki jih je lokomotiva odpeljala naprej, je iztekala fosforna kislina. To je bil scenarij zgodbe, s katero so se morali spopasti udeleženci vaje.

V vaji so sodelovali luški poklicni in prostovoljni gasilci, luška ekipa prve pomoči, zaposleni v podjetju Inpo, odgovorni in zaposleni v petih enotah Slovenskih železnic, gasilci koprske gasilske in prostovoljni gasilci, reševalci nujne medicinske pomoči, pripadniki luške varnostne službe, policija, koprska izpostava uprave za zaščito in reševanje ter izvajalci psihosocialne podpore. V vaji so sodelovali tudi luški, občinski in regijski štab Civilne zaščite.

»Z vajo smo preverjali odzivnost enot, ki posredujejo v primeru izrednih dogodkov, ter njihovo usposobljenost, strokovnost in usklajevanje med izvajanjem zaščitnih ukrepov. Vajo smo izpeljali brez težav, do nesreč ali poškodb ni prišlo,« je povedal predstavnik vodstva vaje Rok Kamenšek. Temeljito analizo vaje, ugotovitve in predloge bodo pripravili v prihodnjih tednih.