DomovNaši kraji77 let partizanskega mornariškega odreda Koper

77 let partizanskega mornariškega odreda Koper

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Loparju pri Kopru znova obudili spomin na ustanovitev partizanskega Mornariškega odreda Koper, ki je v narodnoosvobodilnem boju sodeloval v zaključnih operacijah osvobajanja slovenskega Primorja. V imenu Mestne občine Koper se je dogodka udeležila podžupanja Jasna Softić.

Po letu dni premora so 77. obletnico ustanovitve partizanskega Mornariškega odreda Koper v slikoviti istrski vasici Lopar obeležili tradicionalno. Dopoldne se je skupina pohodnikov zbrala v Bertokih in krenila po poti Vincenca Kocjančiča – Marka, mimo poljske hišice oziroma “kažete” v Kavaličih, kjer so obudili spomin na ustanovitev loparskega okraja, vse do Loparja, kjer so na osrednjem prizorišču pred Kulturnim domom Akveline Bembič – Zdenke organizirali spominsko slovesnost s pestrim kulturnim programom.

Zbrane so ob tej priložnosti nagovorili predstavnik vasi Lopar Elvin Maršič, predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Vojko Vodopivec in novinarka Mirjam Muženič, ki se je kot hči dolgoletnega predsednika odbora partizanskih pomorščakov J. M. Raceta za ohranjanje spomina na ta zgodovinski dogodek posebej zahvalila domačinom, pripadnikom 430. Mornariškega diviziona v Ankaranu in Skupnosti partizanskih pomorščakov Slovenije.

»Mornariške enote IX. Korpusa lahko upravičeno štejemo za prve slovenske mornariške enote v novejši zgodovini. Odločitev o njihovi ustanovitvi in njihova dejavnost ter sodelovanje pri osvobajanju Obale so pripomogli, da sta Slovenija in Jugoslavija sploh lahko zahtevali dostop do morja in ob izgubi Trsta uveljavljali zahtevo po njegovi nadomestitvi,« je o pomenu ustanovitve partizanskega Mornariškega odreda Koper zapisala slavnostna govornica dr. Nadja Terčon, ki je svojo odsotnost opravičila. V nagovoru, ki ga je v njenem imenu prebrala Vlasta Beltram, je obširneje povzela zgodovinska dejstva ob ustanovitvi partizanske mornarice, ob tem pa izrazila upanje, da spomin na pretekle dogodke in vse tiste, ki so za svobodo, enakopravnost in enotnost žrtvovali svoja življenja, ne bo nikdar utonil v pozabo.

Uradnemu delu je sledil bogat kulturni program, ki so ga s pesmijo, glasbo in plesom popestrili učenci OŠ Ivana Babiča iz Marezig, Moški pevski zbor Lopar in Kulturno društvo »BORJAČ« iz Sežane.