DomovNaši krajiVodooskrba Istre: Čas je za strokovno razpravo in soočenje argumentov

Vodooskrba Istre: Čas je za strokovno razpravo in soočenje argumentov

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak si je v okviru vladnega obiska obalno-kraške regije ogledal tudi vodarno v Cepkih, kjer se je sestal s predstavniki štirih istrskih občin in Rižanskega vodovoda Koper. Pojasnil je, da ministrstvo pospešeno nadaljuje pripravo vseh strokovnih podlag za projekt oskrbe slovenske Istre s pitno vodo in napovedal strokovno razpravo, katere cilj bo odgovoriti tudi na vprašanja nasprotnikov.

Projekt akumulacije Suhorca se po besedah ministra mag. Andreja Vizjaka kaže kot najprimernejši tako za dolgoročno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo kakor tudi kot rezervni vodni vir kraškega zaledja, a mu kljub temu nekatere civilne iniciative nasprotujejo. Rešitev vidi v strokovno argumentirani razpravi, katere cilj bo odgovoriti na vsa morebitna vprašanja in pomisleke, ki jih imajo določeni. Ključno vlogo bo pri tem imela stroka, za druge tu ni prostora, je prepričan.

Ministrstvo čaka zahtevna naloga: »Računamo, da bo vsa potrebna dokumentacija za projekt sprejeta do leta 2023 oziroma 2024. Po aktualnem terminskem načrtu to pomeni, da bi bil lahko problem vodooskrbe Istre v celoti rešen v petih do šestih letih.« Če bi se v postopku preverbe izkazalo, da rešitev z akumulacijo Suhorca ne bi bila izvedljiva, bodo na ministrstvu poiskali drugo ustrezno varianto, ki bo ravno tako zagotavljala dolgoročno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo.

»Na ministrstvu se zelo trudijo, da bi postopke pospešili, kolikor se da, a zavedamo se, da vsak tak projekt terja svoj čas. Odločitev za akumulacijo Suhorca je strokovne narave in jo zato seveda pozdravljamo,« je po srečanju v imenu vseh štirih občin povedal koprski župan Aleš Bržan. Ob tem je dodal, da je zdaj napočil čas za soočenje argumentov in ni več čas za poslušanje presplošnih debat oziroma dezinformacij.

Simoniti na ogledu orgel in Libertasa, Kustečeva pa na OŠ Koper

Koprski župan se je v okviru današnjega obiska vlade dopoldne sestal tudi z Ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem, ki si je ob tej priložnosti ogledal največje cerkvene orgle v Sloveniji, ki krasijo koprsko stolno cerkev Marijinega vnebovzetja. V spremstvu koprskega podžupana Maria Stefféta in svetovalke župana za kulturo Vesne Pajić si je ogledal še objekt nekdanjega skladišča soli Libertas, za katerega si občina želi pridobiti sredstva za obnovo, in del palače Sabini–Grisoni na naslovu Vergerijev trg 3, v kateri so med obnovo notranjosti našli dragocene stenske poslikave. Ker si občina želi oba objekta zaščiti, je sprožila uradne postopke za razglasitev kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec sta v Osnovni šoli Koper v imenu koprske občine sprejela podžupanja Jasna Softić in vodja urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec. Pogovor je tekel predvsem v smeri zagotavljanja dodatnih prostorov za programe šole in soočanje z izzivi, ki jih prinaša multikulturnost prostora in integracija priseljencev v izobraževalni sistem. Kustečeva je ob tem poudarila nujnost medsebojnega sodelovanja vseh akterjev in željo po večjem posluhu ministrstva za potrebe posamezne izobraževalne ustanove.

Ministri obiskali tudi gasilce in gospodarsko zbornico

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes mudil na Gasilski brigadi Koper, kjer se je srečal s podžupanjo Mestne občine Koper Olgo Franca. Skupaj sta si ogledala prostore, tehnično opremo in vozni park, ki ga gasilci uporabljajo na številnih intervencijah ter se seznanil z delom, organizacijo in izzivi koprskih poklicnih in prostovoljnih gasilcev. Obalno-kraška regija se namreč zaradi reševanja na morju po specifiki gasilske dejavnosti precej razlikuje od drugih regij.

Predstavniki koprske občinske uprave so se poleg tega danes sestali še z Ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem in Ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožetom Podgorškom, s katerim so načeli temo nezadostnosti nezazidanih stavbnih zemljišč in možnosti njihove zamenjave s kmetijskimi, medtem ko se je Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek udeležil podjetniškega omizja na Primorski gospodarski zbornici.