DomovNaši krajiRoboSončki OŠ Koper na obisku pri županu

RoboSončki OŠ Koper na obisku pri županu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je danes gostil RoboSončke OŠ Koper, ki so konec maja na odprtem mednarodnem prvenstvu FLL v Izmirju osvojili drugo in četrto mesto. Županu in podžupanji Jasni Softić so predstavili tudi robota, ki so ga naredili za gledališko-glasbeno predstavo Čarovnik iz Oza v produkciji Gledališke šole Talia.

»Ste predstavnice in predstavniki generacije, ki odrašča med bliskovitim razvojem novih znanj in tehnologij. Sam si niti predstavljati ne znam, kaj bo jutrišnji svet zahteval od naše skupnosti, vem pa, da bo pripadal vam, dragi Robosončki. Zmagovalci prihodnosti bodo tisti, ki bodo znali več, ki bodo razmišljali bolj drzno in ki bodo sposobni svoje ideje tudi uresničiti,« se je njihovega uspeha veselil župan Bržan.

V turškem Izmirju je namreč od 22. do 25. maja 2019 potekalo odprto mednarodno prvenstvo v programu FIRST LEGO League Open International Turkey, na katerem se je pomerilo 85 ekip iz več kot 40 držav. Slovenske barve sta zastopali dve ekipi, RoboSončki OŠ Koper in The Next Generation iz ljubljanskega Inštituta 4.0. Ekipa RoboSončki OŠ Koper je osvojila drugo mesto v kategoriji projekt, v kateri so predstavili telovadbo za astronavte, in 4. mesto v kategoriji robotska igra. RoboSončki OŠ Koper so se pod vodstvom mentorice dr. Alenke Malej ukvarjali z usihanjem mišic astronavtov zaradi breztežnosti. Ugotovili so, da je odlična telovadba skakanje po trampolinu, in našli rešitev za skakanje v breztežnosti.