DomovNaši krajiS projektom Skill.me.EU dijakom omogočili prvi stik z realnim svetom

S projektom Skill.me.EU dijakom omogočili prvi stik z realnim svetom

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Več kot 150 dijakov tehniških šol iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Avstrije, Italije in Slovenije je danes delilo izkušnje in znanja iz mehatronike, strojništva, lesarstva in avtomehanike ter ta prenašalo v prakso na sedežu več podjetij iz Kopra in bližnje okolice. Gre za srečanje, ki sta ga v okviru mednarodnega projekta Skill.me.Eu organizirala Srednja tehniška šola Koper in Primorska gospodarska zbornica.  

Današnja konferenca, ki so se je udeležili številni visoki gostje, med njimi tudi predstavniki gospodarstva, državne in lokalne politike, je v Koper pripeljala tudi 100 učiteljev. Ti so na simpoziju delili dobre prakse tesnejšega povezovanja izobraževalnih ustanov in procesov z gospodarstvom in iskali načine, kako dijake tehniških šol čim bolj učinkovito vključiti v sam proizvodni proces. V tem času so se dijaki, razdeljeni v skupine, praktično usposabljali na sedežih podjetij, kot tudi v prostorih Srednje tehniške šole v Kopru. Skupine avtomehanikov so svoja znanja in spretnosti preizkušali v koprskih podjetjih Trgo ABC, Porsche Koper in v Avto Jereb v Izoli, mehaniki in strojniki so se urili v podjetjih Titus Plus in Dag, medtem ko so v prostorih šole potekale delavnice in usposabljanja s področja strojništva in lesarstva.

Uvodnega dogodka se je udeležila tudi koprska podžupanja Jasna Softič in projekt pozdravila z besedami: »Veseli me, da sta Srednja tehniška šola in Primorska gospodarska zbornica združili moči pri promociji deficitarnih poklicev in v naš prostor privabili takšno število ambicioznih mladih. Prepričana sem, da bo tovrstno srečanje poskrbelo za koristno izmenjavo izkušenj med učenci in učitelji ter da bodo domov odšli bogatejši za nove pomembne informacije in poznanstva.« Simpozij je, po njenih besedah, odlična priložnost za povezovanje gospodarstva in šolstva v praksi, kar je pomembno predvsem v luči prenosa praktičnih znanj na mlade generacije in odpiranje možnosti za nadaljnje  mednarodno povezovanje in vzpostavitev stikov.