DomovNaši krajiSanacija brežin v Bezovici in Podpeči kmalu v polnem teku

Sanacija brežin v Bezovici in Podpeči kmalu v polnem teku

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je v tem tednu podpisala pogodbo za sanacijo brežin v vaseh Bezovica in Podpeč pod Kraškim robom. Kot predvideva pogodba, naj bi se dela na terenu začela v roku desetih delovnih dni, zaključila pa naj bi se ob koncu letošnjega leta.

Na območju Bezovice in Podpeči se že leta opravlja monitornig skalnih blokov in plazu. Ta je v zadnjih letih pokazal, da bi lahko debela stena, ki ogroža krajane v Bezovici, razpadla. Po predvidevanjih naj bi pri tem nastali vsaj trije bloki v velikosti približno 500 kubičnih metrov, ki bi se lahko razbili še na manjše bloke in dosegli varovalni nasip.

Plaz nad Bezovico bo v kratkem saniran. Foto: RO

Monitoring v Podpeči sicer ne kaže večjih posebnosti, a krajani kljub temu občasno opažajo padce manjših skalnih gmot.

Za sanacijo brežin v Podpeči in Bezovici sta Ministrstvo za infrastrukturo in Mestna občina Koper že marca lani sklenili sporazum o sofinanciranju. 

Projektna dokumentacija za sanacijo podora v Podpeči predvideva izvedbo ukrepov za zaščito stanovanjskih objektov. Postavili bodo podajno-lovilne ograje za padajoče skale in zaščitili brežine s težko sidrano mrežo. Za sanacijo brežine v Brezovici je poleg postavitve lovilne ograje predvideno tudi miniranje skalne brežine. Med drugim bodo izvedli tudi vse potrebne ukrepe za zaščito državne ceste Loka–Podpeč–Rakitovec.

V Podpeči bodo postavili podajno-lovilne ograje za padajoče skale in zaščitili brežine s težko sidrano mrežo. Foto: wikimediacommons.org

Sanacijo bosta financirala Ministrstvo za infrastrukturo oz. Direkcija RS za infrastrukturo in Mestna občina Koper, dela pa bo izvedlo podjetje Rafael d. o. o. Sevnica. Celoten znesek sanacije brežin naj bi znašal dobrih 700.000 evrov. *