DomovNaši krajiSanacije v Krnici, Podpeči in Bezovici sklenjene v kratkem

Sanacije v Krnici, Podpeči in Bezovici sklenjene v kratkem

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sanacije plazu v Krnici ter brežin v Podpeči in Bezovici, ki so se začele sredi leta 2017, se naposled  bližajo koncu. Prebivalci Krnice si bodo tako lahko oddahnili že aprila letos, v Bezovici, kjer so predvidena dela že v fazi zaključevanja in v Podpeči, kjer so dela že zaključena pa namerava občina izvesti še dodatne potrebne ukrepe.

»Sanacijska dela v Krnic, ki bi morala biti zaključena že konec lanskega leta, so se zaradi daljših deževnih obdobij zavlekla in bodo tako zaključen a meseca aprila letos. Meritve so namreč pokazale, da je bil tudi v času poteka sanacijskih del zemeljski plaz aktiven,« je povedal Igor Rakar vodja službe za zaščito in reševanje na MOK in dodal, da se bo po zaključku sanacije ocenilo ali so bili izvedeni ukrepi zadostni za zaustavitev plazenja.

Foto: MOK

So pa skoraj v celoti zaključena dela na območju skalnega podora v Bezovici, kjer se je zaradi obilnega deževja minulo jesen in zimo pod steno pojavil nov zemeljski plaz. Mestna občina Koper ga bo poskušala sanirati v čim krajšem možnem času, projektna  dokumentacija je že v pripravi.

Podobno je tudi v Podpeči, kjer se je sanacija brežin že zaključila, vendar  se je v okviru del izkazalo, da bi bilo potrebno na steni izvesti še dodatne ukrepe, in sicer postaviti še dodatno težko sidrano mrežo, ki bo preprečila kotaljenje skal po brežini proti stanovanjskim hišam. V pripravi je tudi že aneks z izvajalcem za izvedbo najnujnejših del.

V letošnjem letu naj bi koprska občina poleg tega pristopila tudi k sanacijskim ukrepom za odpravo posledic decembrskega neurja. »Na podlagi sklepa županove komisije za ugotavljanje in odpravljanje posledic naravnih in drugih nesreč pristojne občinske službe pripravljajo seznam prioritet in program za odpravo posledic naravnih nesreč ter predlog odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve,« je pojasnil Rakar in ob tem dodal, da je občina v letošnjem proračunu predvidela tudi sanacijo podpornega zidu v Gucih. Trenutno je v fazi pridobivanja pravic za gradnjo, decembra je podala tudi vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.