DomovNaši krajiSeptembra v destinaciji Koper za petino boljši turistični obisk kot lani

Septembra v destinaciji Koper za petino boljši turistični obisk kot lani

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V mesecu septembru je v turističnih nastanitvah destinacije Koper dopustovalo dobrih 13 tisoč gostov, ki so ustvarili skoraj 36 tisoč nočitev, kažejo statistični podatki portala Turistična taksa. V primerjavi s septembrom 2022 so tako ustvarili za 18,4% več prihodov in 19,6% več nočitev.

Približno 30 odstotkov je bilo domačih gostov. Med tujimi je bilo največ Nemcev, Italijanov, Avstrijcev in Madžarov, ki so jim sledili srbski, češki, poljski in francoski gostje. Največ nočitev med tujimi gosti so ustvarili Nemci, Avstrijci in Madžari, ki so jim sledili Italijani, Čehi, Srbi, Poljaki in Francozi, so sporočili iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem (ZMKT) Koper.

V prvih devetih mesecih letošnjega leto so v destinaciji Koper zabeležili skupno 107.211 gostov, kar je sicer malenkost manj kot v enakem lanskem obdobju, ko je bilo 109.210 gostov. Zato pa je spodbudno dejstvo, da se je v primerjavi z letom 2022 za 2,4% povečalo skupno število nočitev, in sicer na 316.612. To pomeni, da se povprečna doba bivanja gostov v destinaciji zvišala. Skupno število nočitev od januarja do septembra letos je višje od vseh preteklih let, tudi od predkoronskega leta 2019.

V ZMKT Koper so s podatki več kot zadovoljni, saj je ravno podaljševanje dobe bivanja na destinaciji tisto, kar so si zadali v strategiji turizma in cilj, h kateremu bodo stremeli tudi v prihodnje. Po njihovem mnenju je k dobrim rezultatom letošnje poletne sezone zagotovo prispevalo vreme, pa tudi številne prireditve in vse kakovostnejša ponudba doživetij ter možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, ki jih ponuja mesto Koper in zeleno podeželje, ki ga obdaja.

Foto: Jaka Ivančič, Jakob Bužan, MOK