DomovNaši krajiSkriti kotički koprskega zaledja: Obrambni stolp v Podpeči

Skriti kotički koprskega zaledja: Obrambni stolp v Podpeči

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Podpeč je gručasto naselje, ki leži tik pod steno Kraškega roba. Vas je postavljena v zavetni in prisojni legi, sredi vasi pa je vaški trg z neusahljivim kraškim izvirom. Od tu vodi pot do znamenitega obrambnega stolpa, ki je pomemben del kulturne dediščine teh krajev.

Stolp z utrjeno naravno jamo je bil zgrajen v  11. stoletju. Zgradil ga je istrski grof Ulrik Weimarski.

Zgodbe o oblasti

Stolp pripoveduje zgodbo o številnih bojih za oblast nad njim, saj je bil lastnik stolpa hkrati tudi lastnik celotne doline. Najdlje so ostali na oblasti Rimljani, nazadnje pa si je stolp lastila avstrijska oblast. V času turških in uskoških pohodov in upadov je naravna jama pod stolpom vaščanom služila kot zatočišče. Danes je vhod vanjo zabetoniran.

podpec_foto_wikimediacommons
Obrambni stolp pripoveduje zgodbo o boju za oblast. Foto: Wikimedia Commons

Stolp v Podpeči je visok 17 metrov, ima štiri etaže in vhod v pritličje, ki se nahaja kar 4 metre nad tlemi. V preteklosti je bilo mogoče do vhoda priti po lestvi, danes pa so temu namenjene lesene stopnice. Ko pridete do vrha stopnic, vas pričaka čudovit razgled nad dolino. Vse etaže imajo strelne line, le zadnja etaža ima osem oken, ki so bila namenjena opazovanju in signaliziranju. Iz stolpa so namreč ljudem naznanjali bližajočo se nevarnost sovražnih napadov, in sicer podnevi z dimom, ponoči pa z ognjem. Iz poročila koprskih kapitanov, ki ga hranijo v arhivu, je razvidno, da sta bila v stolpu nameščena dva bronasta topa. Poleg topov je bilo v stolpu tudi pet spikard, pet kodet, trinajst arkebuz in šest sulic, kar priča o srditih bojih, ki so se tu odvijali.

Nemilost časa in ponovno rojstvo

Po končani gradiščanski vojni je bil stolp opuščen. Prepuščen je bil le še nemilosti časa, dokler ga niso v letih 1987–1988 obnovili in uredili varnega dostopa. Nekoč obrambni stolp danes predstavlja zanimivo pohodniško točko, ki si jo je vredno ogledati, saj ponuja nepozaben pogled na Rižansko dolino in Koprski zaliv. *