Skriti kotički koprskega zaledja: Stari mlin, tiha priča preteklosti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V dolini reke Dragonje se skrivajo številne skrivnosti, ki pričajo o bogati zgodovini in kulturni dediščini teh krajev. Če se danes odpravljate na sprehod, si vzemite čas in se ustavite pri Mazurinovem mlinu pod Trsekom ali pa ob Koradinovem mlinu pod Koštabono.

Reka Dragonja je značilna sredozemska reka, ki izvira v obronkih Šavrinskega gričevja oziroma Koprskih brd v slovenski Istri. Vije se po dolini in ustvarja s svojimi pritoki slikovite slapove, meandre in tolmune.

Mazurinov mlin. Foto: geocaching.com

Poleg tega so za dolino reke Dragonje značilni spodmoli, soteske, prodišča in ostale posebnosti, ki predstavljajo pomembno hidrološko, geološko in geomorfološko dediščino. Na pobočjih se raztezajo vinogradi in oljčni nasadi. Med pomembno kulturno dediščino se uvrščata tudi Mazurinov mlin pod Trsekom in Kodarinov mlin pod Koštabono.

Zgodbe, o katerih pričajo zapuščeni mlini, segajo v prvo stoletje pred našim štetjem

Zgodovina vodnih mlinov in mlinov na veter sega vse do prvega stoletja pred našim štetjem. Prvi mlini so se pojavili v hribovitih predelih Male Azije. Ti mlini so imeli vodoravno vrteče se kolo z lopaticami, mlinska kamna sta bila nad vodnim kolesom, na sredini pa je bila navpična os. Vrtel se je le zgornji mlinski kamen.

Bistvena sprememba v razvoju mlinarstva se je začela šele v 19. stoletju. Foto: avantura-istra.org

Šele Rimljani so to vrsto mlina izpopolnili. Vodoravno vodno kolo so postavili navpično, zato so bili njihovi mlini učinkovitejši in tudi hitrejši. Bistvene spremembe v razvoju mlinarstva so se začele šele v 19. stoletju, ko so namesto mlinskih kamnov uvedli valje.

Če vas zanima, kakšni so bili mlini na območju Mestne občine Koper v preteklosti, se sprehodite po dolini reke Dragonje, obiščite Mazurinov mlin in potešite svojo radovednost.

Neprecenljiva kulturna dediščina

Mazurinov mlin je edini mlin ob reki Dragonji, ki je ohranil vso svojo zgodovinsko pričevalnost. Mlin naj bi bil po ustnem izročilu star 300 let, poimenovali pa so ga po lastniku Štefanu Mazurinu.

Nekoč je bil mlin drugačen kot danes. Mehanizem sta poganjali dve vodni kolesi, leseno in manjše kovinsko. Domačini iz Pavličev in ostalih bližnjih krajev so vanj nosili mlet koruzo in drugo žito.

Če ste resnično navdušeni nad kulturno dediščino starih mlinov, se lahko odpravite še do Koradinovega mlina pod Koštabono, kjer boste uživali v urejeni okolici in ob dobri kapljici. *