V Koper prihaja priznana ruska univerza

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Moskovska državna univerza M. V. Lomonosova in Univerza na Primorskem bosta od oktobra dalje v Kopru izvajali skupen študijski program.

V okviru obiska slovenske delegacije pod vodstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Rusiji sta včeraj v Moskvi ob prisotnosti rektorja Univerze na Primorskem prof. dr. Dragana Marušiča minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in prof. dr. Viktor A. Sadovniči, rektor najprestižnejše ruske državne univerze, v imenu Vlade Republike Slovenije in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosove podpisala memorandum o ustanovitvi koprske podružnice moskovske univerze, ki bo delovala v partnerstvu z Univerzo na Primorskem.

Prva podružnica najprestižnejše ruske državne univerze v Evropski uniji. Foto: UP

Kot so sporočili z Univerze na Primorskem, memorandum univerzama omogoča, da skupaj vzpostavita podružnico moskovske univerze v Kopru in s tem oblikujeta sistematičen institucionalni okvir za razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja, s čimer si želijo spodbujati sodelovanje med državama.

Državna univerza M. V. Lomonosova v Moskvi je največja javna univerza v Rusiji. Ustanovljena je bila 25. januarja 1755 in je najstarejša ruska univerza.

Začetek skupnega izobraževanja v sklopu magistrskega programa Ekonomija in finance, ki ga bosta izvajali Fakulteta za management Univerze na Primorskem in moskovska Ekonomska fakulteta, je predviden za oktober. Evropski, ruski in drugi študenti bodo s študijem na koprski podružnici pridobili diplomi obeh univerz.

Zanimivost: Moskovska državna univerza M. V. Lomonosova ima najvišjo izobraževalno zgradbo na svetu. Foto: UP

Kot poudarjajo na Univerzi na Primorskem, o pomenu tega projekta in partnerstva za Slovenijo in širšo regijo zgovorno priča odlična uvrstitev Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova na lestvici svetovnih univerz po kriteriju zaposljivosti diplomantov. Glede na zaposljivost diplomantov na vplivnih položajih se namreč uvršča na tretje mesto na svetu, takoj za univerzama Stanford in Oxford.

Univerza M. V. Lomonosova je znana po znanstvenih dosežkih na številnih področjih, tako naravoslovnih kot družboslovnih. Na eni od njenih fakultet pa poučujejo tudi slovenščino, in sicer v okviru lektorata za slovenski jezik. *