Skriti kotički koprskega zaledja: V objemu obzidanih ognjišč in vodnjakov

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Tokratni skriti kotički vabijo v idilično vasico Glem, kjer vas bosta očarali bogata kulturna dediščina in neokrnjena narava.

Današnje gručasto naselje je najverjetneje nastalo ob stolpu v 15. stoletju. Vas ima značilnosti ruralne arhitekture, kot so obzidana ognjišča, vodnjaki in pergole. Hiše imajo majhna okna, ki zadržujejo toploto pozimi in hlad poleti. Zanimivi so tudi nekateri dimniki.

Rimski nagrobnik. Foto: ekoper.si

Okolica Glema vas bo zagotovo navdušila

Na sprehod po vasi vas bo popeljala krožna pot. Ogledate si lahko cerkvico Marijinega vnebovzetja, ki je podružnica farne cerkve v Truškah. Cerkev ima pravokoten tloris s polkrožnimi stranskimi okni in zvončnico s tremi odprtinami za zvonove nad vhodom. V notranjosti je lep glavni oltar iz marmorja, oljni sliki iz 17. stoletja pa prikazujeta evangelista Luko in sv. Jožefa z Jezusom. Nekoč je bila to romarska cerkev, posvečena Marijinemu vnebovzetju, zato so vsako leto 15. avgusta k njej romali verniki iz bližnjih krajev.

Cerkev sv. Nazarija. Foto: ekoper.si

Pot mimo cerkve nato naredi ovinek skozi vas in se vrne po zahodni strani mimo stolpa. Po poti nas lahko nepričakovano pritegne tudi kakšen poseben kamen, vzidan v čisto navaden zid, zato bodite pozorni, saj vas bodo zanimive podrobnosti čakale na vsakem koraku.

V bližnjem Škrljevcu lahko obiščete pokopališče z majhno podružnično cerkvijo sv. Nazarija in si nato ogledate še star rimski nagrobnik. Vsi pohodniški navdušenci pa se lahko podate na pohod od Glema, skozi dolino Rokave in nato pot nadaljujete vse tja do Župančičev. *