DomovNaši krajiSkriti kotički koprskega zaledja: Vanganelsko jezero

Skriti kotički koprskega zaledja: Vanganelsko jezero

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Tokratnemu izletu bi lahko rekli kar sprehod. Vabimo vas namreč, da spoznate čudovit kotiček v neposredni bližini. Obiskali bomo Vanganelsko jezero, ki ponuja številne možnosti za rekreacijo in sprostitev.

Iz Kopra se odpravimo v smeri Marezig. Po približno petih kilometrih prispemo v Vanganel, nadaljujemo po cesti v hrib še kakšnih petsto metrov in že smo pri jezeru. Iz Kopra do Vanganela vodi tudi lepo urejena kolesarska pot. Ta se nadaljuje proti Marezigam, mimo Svetega Antona in nato spet do Kopra. Če le imamo možnost in čas, pustimo avtomobile doma in se na izlet odpravimo s kolesi.

IMG_1200

Zakaj ime Vanganel?

Ime kraja Vanganel spominja na besedo »vanga«, kar je domači izraz za lopato za kopanje, vendar ime kraja najbrž ni povezano z njo, temveč izhaja iz italijanske besede »fango«, kar pomeni blato in namiguje na to, da je bila Vanganelska dolina v svoji zgodovini velikokrat poplavljena.

Vanganelsko jezero je umetno jezero, ki je nastalo leta 1964, ko so Bavški potok zaradi (že omenjenih) pogostih poplav zajezili s pregrado. Akumulacijsko jezero, uradno imenovano Pregrada Vanganel, danes služi namakanju kmetijskih površin, vzdrževanju biološkega minimuma v Badaševici in ribogojstvu. V Vanganelsko jezero se steka tudi potok Morigla, ki poleti presahne, ko pa je vode več, lahko na njem opazujemo čudovit slap.

IMG_1197

Vanganelsko jezero raj za ljubitelje ribolova

Jezero je raj za ljubitelje ribolova, saj je naseljeno s številnimi vrstami rib (krapi, somi, ščuke, smuči, kleni, amurji in ostriži). Ribolovne dovolilnice lahko kupite kar na spletni strani Ribiške družine Koper, ki skrbi za vodni živelj vanganelskega jezera.

Okoli jezera je speljana rekreacijska pot, ki je namenjena vsem, tudi oz. zlasti tistim, ki imajo težave s srcem in z ožiljem. Pot, imenovana Pot za srce, je namreč nastala v sodelovanju skupine prijateljev planincev in istrske podružnice Društva za zdravje srca in ožilja z namenom, da bi bila primerna tudi za ljudi, ki jim zdravje ne dovoljuje pretiranih naporov.

Pot za srce

Podrobnejše informacije o poti lahko dobite v vanganelski gostilni, kjer so na voljo zloženke z natančnejšim opisom in s skico poti. Ob nogometnem igrišču poleg gostilne je tabla, ki označuje Pot za srce, daje pa tudi vse ostale potrebne informacije. Pot ima tri različice. Za najkrajšo bomo potrebovali okoli 90 minut zmerne hoje, za daljšo različico dodatnih 45 minut, najdaljšo pa bomo prehodili v približno treh urah. Pot je primerna za vsakogar, vzpon je zmeren, večji del pa vodi skozi gozd. Pot je tudi varna, saj je speljana po lepo prehodnih kolovozih, a planinska obutev oz. vsaj primerni športni copati ne bodo odveč. *